NavMenu

Za revitalizaciju distributivne mreže u crnogorskim selima CEDIS izdvojio 50 mil EUR - Trenutno aktivno više od 200 investicionih projekata

Izvor: Mina Nedjelja, 14.02.2021. 15:03
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Prošlogodišnji rezultat poslovanja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) potvrđuje snagu godinama građene konstrukcije, ali i da modeli koji se primjenjuju garantuju dugoročnu održivost i uspjeh, saopštio je izvršni direktor kompanije, Zoran Đukanović.

On je kazao da je finansijska situacija u CEDIS-u stabilna, kao i da ekonomičnost potvrđuju pozitivni pokazatelji ukupnog i redovnog poslovanja, ali i nenarušeni parametri likvidnosti.

- Jednostavnije interpretirano, imamo dovoljno sredstava za pokriće kratkoročnih i dugoročnih obaveza i finansiranje veoma zahtjevnih investicionih planova - rekao je Đukanović listu Elektroprivreda.

On smatra da prošlogodišnji poslovni rezultat ne treba gledati isključivo kao kvantitativni pokazatelj, već istaći i dodatnu vrijednost.

- Rezultat poslovanja u prošloj godini zahtijeva sagledavanje u kontekstu globalne krize izazvane koronavirusom, a na njega je presudno uticao pad potrošnje električne energije, naročito u primorskim opštinama tokom ljetnjih mjeseci - kazao je Đukanović.

On je saopštio da je zaključno sa oktobrom preuzeto 160 gigavat sati (GWh) ili 7,2% manje električne energije u odnosu na plan, odnosno 7,8% manje u poređenju sa 2019. godinom. Očekivanja su, prema njegovim riječima, da poslovni prihodi kompanije u prošloj godini budu oko 95 mil EUR, 6,8 miliona manji od planiranih i 5,5 miliona manji nego 2019. godine.

- Uprkos negativnim aspektima, projekcije upućuju na neto rezultat koji je niži od planiranog, ali ipak sa pozitivnim predznakom - naveo je Đukanović.

Kompanija je, prema njegovim riječima, kontinuirano realizovala aktivnosti na izgradnji i održavanju seoske mreže, dok aktuelni projekti revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže predstavljaju krupan iskorak, prije svega, sa aspekta visine iznosa koji se ulaže i širine područja obuhvaćenog radovima.

- Uprkos višestruko izazovnom periodu održali smo dinamiku i uspješno zaključili prvu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Projekti revitalizacije su trenutno i najznačajnije investicione aktivnosti kompanije, a efekat izvedenih radova podrazumijeva kvalitetnije napajanje za preko deset hiljada korisnika u brojnim selima širom Crne Gore - rekao je Đukanović.

On je dodao da CEDIS postiže odlične rezultate i na planu rekonstrukcije mreže. Radovi na 16 srednjenaponskih dalekovoda se, prema njegovim riječima, privode kraju, uključujući i realizovanih preko 50% planiranih radova na dodatnih 13 dalekovoda.

- Rezultat rekonstrukcija na kojima rade naše ekipe, zapravo znači kvalitetnije napajanje za gotovo 14 hiljada korisnika, mahom na seoskom području. Trošak za realizaciju projekata fokusiranih na revitalizaciju distributivne mreže sa koje se napajaju crnogorska sela, uključujući i već utrošena sredstva, projektovan je na 50 mil EUR - saopštio je Đukanović.

On je naveo da je trenutno aktivno i preko 200 investicionih projekata za koje je u toku izvođenje radova na objektima ili priprema projektne dokumentacije, odnosno tenderski postupak ili rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.