NavMenu

Podgorica aplicira za novih 20 mil EUR bespovratnih sredstava - Novac namijenjen za realizaciju projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda

Izvor: eKapija Nedjelja, 07.02.2021. 17:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Bandura/unsplash)
Glavni grad Podgorica je, u saradnji sa PROCON-om, pripremio nacrt aplikacije Zapadnobalkanskom investicionom okviru (WBIF) za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od preko 20 mil EUR za realizaciju projekta sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Kako je saopšteno iz Glavnog grada, aplikacija bi trebalo da bude predata do kraja mjeseca.

- Mi u Glavnom gradu smo veliki optimisti da ćemo dobiti ta sredstva, budući da je od svih partnera ocijenjeno da veoma uspješno upravljamo projektom. Ukoliko do kraja maja, kada se očekuje finalna odluka, obezbijedimo ovaj grant iz EU fonda, Glavni grad neće morati da iz budžetskih sredstava finansira dio projekta, a istovremeno ćemo dobiti priliku da i u još nekim djelovima Podgorice izgradimo primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu - rekao je zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta ogromnog ekološkog i razvojnog značaja kako za grad tako i za državu, iznosi preko 50 mil EUR.

- Zahvaljujući bezrezervnoj podršci prethodne Vlade, Ministarstva finasija, MORT-a, kao i Kancelarije za evropske integracije do sada smo već dobili jedan grant od WBIF-a u iznosu od skoro 11 mil EUR, uz kreditna sredstva od 35 mil EUR koja smo obezbijedili od KfW banke. Uspješnim upravljanjem projektom preporučili smo se za dodatna bespovratna sredstva - rekao je Vešović.

Prema njegovim riječima, Glavni grad Podgorica i Vodovod i kanalizacije d.o.o. su uložili maksimalne napore kako bi građani Podgorice dobili vrijednu donaciju EU.

- Da bi ona bila izvjesna, državna adminstracija treba da pokaže jednak nivo odgovornosti i posvećenosti prema ovom važnom projektu, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. U suprotnom, Glavni grad Podgorica i njeni građani mogu propustiti veliku priliku za značajno unapređenje komunalne infrastrukture i zaštite životne sredine - zaključuje Vešović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.