NavMenu

Izgradnja magistralnog puta od Cetinja do Čeva ide po planu - Dionica vrijedna 33 mil EUR biće završena za tri godine

Izvor: RTV Cetinje Nedjelja, 31.01.2021. 18:57
Komentari
Podeli
(Foto: Scherbinator/shutterstock.com)
Izgradnja magistralnog puta od Cetinja do Čeva teče planiranom dinamikom, kazali su za Radio Cetinje iz Vladine Uprave za saobraćaj. Trenutno se izvode radovi na dionici od Crne Grede ka Čevu, u dužini od oko tri kilometra i na dionici od Čeva ka Cetinju, u dužini od oko pet kilometara.

Radovi koji su izvođeni i koji se trenutno izvode odnose se na proboj trase buduće saobraćajnice i obuhvataju geodetsko obilježavanje profila na terenu, raščišćavanje terena odstranjivanjem korijenja, grmlja i drveća, široki iskop zemljanog materijala, izradu nasipa od materijala iz iskopa sa odvozom nekvalitetnog materijala na deponiju i izradu armirano-betonskih propusta.

Dužina dionice iznosi 23 km. Početak dionice je na raskrsnici sa magistralnim putem Podgorica-Cetinje, a kraj na izlazu iz Čeva. Saobraćajnica je projektovana sa kolovozom širine min 7,70 metara, rigolama širine 0,75 m, betonskim ivičnim trakama širine 0,2 m, bankinama i bermama širine po 1,5 m. Treće trake širine 3,5 m, predviđene su na dionicama od Cetinja ka Čekanju (lokalitet Jabuka) u dužini od 2,4 km i od Čeva ka Resni, u dužini od 1,5 km. Na početku trase, na uklapanju sa magistralnim putem Podgorica - Cetinje, projektovana je raskrsnica sa ostrvom i razdvojenim trakama za lijevo i desno skretanje, i ista je osvijetljena. Projektom je predviđena izgradnja priključaka sa lijevim skretanjima za sva veća naseljena mjesta, kao i izgradnja autobuskih stajališta – kazali su iz Uprave za saobraćaj.

Predsjednik države Milo Đukanović, 12. jula prošle godine ozvaničio je početak radova na putu Cetinje - Čevo - Nikšić, navodeći da će donijeti ekonomske benefite ovim predjelima, te ukupno za Crnu Goru. Zbog čega je izgradnja ove saobraćajnice bila prioritetna pitali smo Upravu za saobraćaj.

- Osnov za utvrđivanje prioriteta rekonstrukcije/izgradnje putne infrastrukture u Crnoj Gori predstavlja važeća planska dokumentacija, odnosno smjernice Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, što se odnosilo i na izgradnju magistralnog puta Cetinje - Čevo - Nikšić - naveli su u odgovoru.

Iz Uprave su kazali da je za predmetnu saobraćajnicu izdata građevinska dozvola, te da su imovinsko-pravni odnosi riješeni sa oko 80% vlasnika zemljišta u zahvatu budućeg magistralnog puta.

Predviđeno je da ova dionica puta bude završena za tri godine. Izvođač radova, čija je vrijednost 33 mil EUR je nikšićka kompanija Mehanizacija i programat.

Izgradnja ovog magistralnog puta započeta je prije 20-tak godina, međutim nakon raščišćavanja terena odnosno zemljanih radova u dužini oko tri km od Crne Grede ka Čevu radovi su obustavljeni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.