NavMenu

Podgorica dobija modernu saobraćajnicu vrijednu 16 mil EUR - Otvaranje Jugozapadne obilaznice u maju

Izvor: Mina Ponedjeljak, 11.01.2021. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Jugozapadna obilaznica trebalo bi da bude otvorena tokom maja, saopštili su iz kompanije Bemax i dodali da se radovi realizuju planiranom dinamikom. Radovi na prvoj i trećoj dionici su završeni, dok se izgradnja mosta privodi kraju.

Iz Bemaxa su Dnevnim novinama kazali da se radovi na mostu realizuju predviđenom dinamikom, te da će biti ispoštovan april kao rok za izgradnju, dok se otvaranje saobraćajnice može očekivati tokom maja.

Koordinatorka za niskogradnju, Jovana Vuksanović, je u ime kompanije Bemax navela da je na drugoj dionici Jugozapadne obilaznice, odnosno na mostu, do sada završeno nagurivanje 90 metara rasponske konstrukcije mosta od ukupnih 150 metara.

- Rasponska konstrukcija se sastoji od pet segmenata ili taktova dužine od 27 do 32 metra i izrađuje se sistemom nagurivanja. Segmenti se po završetku betoniranja i pretnaprezanja navlače preko privremenih stubova sistemom hidraulike i čeličnog kljuna dužine 30 metara - rekla je Vuksanović.

Kako je dodala, četvrti segment mosta je izgrađen, a trenutno se izvode radovi na petom segmentu rasponske konstrukcije.

- Nakon njegove izgradnje obaviće se nagurivanje preostala dva segmenta mosta. Tokom januara ove godine biće spojena rasponska konstrukcija mosta - objasnila je Vuksanović.

Izgradnja Jugozapadne obilaznice, saobraćajnice bulevarskog tipa, projekat je vrijedan skoro 16 mil EUR, koji će povezati bulevar prema Golubovcima sa donjogoričkim, odnosno bulevarom 21. maj.

Vuksanović je navela da vodostaj rijeke Morače ne utiče na preostale radove na mostu, koji će se intenzivno realizovati i tokom narednih mjeseci.

Ona je navela da su na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice u potpunosti završeni radovi koji su bili predviđeni ugovorom.

- U narednom periodu ćemo na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice izvoditi dodatne radove na ugradnji irigacioniog sistema i pejzažnog uređenja. U toku izvođenja radova na dionicama jedan i tri napravila se ušteda, pa ukupna investicija zajedno sa dodatnim radovima neće preći ugovorenu sumu - saopštila je Vuksanović.

Glavni grad još nije riješio sve imovinsko-pravne odnose, koji su preduslov za dobijanje građevinske dozvole i početak izmještanja dalekovoda.

Vuksanović je navela da će početkom ove godine i taj problem biti riješen, koji je obaveza Glavnog grada.

Jugozapadna obilaznica je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica - Cetinje i Podgorica - Petrovac, čime će se rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja.

Planiran je novi most preko rijeke Morače, nadvožnjak u zoni Kombinata aluminijuma (KAP), dva kružna toka, kao i rekonstrukcija mnogih ulica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija

Potpisan ugovor o agregatu A8 za HE Perućica - Početkom juna kredit od 40 mil EUR i raspisivanje tendera

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem. Kako je saopšteno na događaju povodom potpisivanja Ugovora, mašinska hala i razvodno postrojenje su izgrađeni za krajnju fazu izgradnje HE Perućica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.