NavMenu

Crnoj Gori još 21,9 mil EUR bespovratne podrške od Evropske unije

Izvor: eKapija Nedjelja, 13.12.2020. 22:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 21,9 mil EUR bespovratnih sredstva Evropske unije (EU) za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, na dvodnevnom sastanku, koji je održan online, učestvovala glavna pregovaračica za vođenje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

Dodijeljena sredstva biće iskorišćena za dalju pripremu projektne dokumentacije i sprovođenje infrastrukturnih projekata.

- Najveći dio sredstava, 20,1 mil EUR, odobreno je za projekat rekonstrukcije deset čeličnih mostova i gornjeg stroja pruge na dionici željezničke pruge Bioče-Podgorica. Ukupan budžet projekta je 40,2 mil EUR. EU je donirala polovinu sredstava, dok će ostatak biti finansiran kreditom Evropske investicione banke (EIB) - navodi se u saopštenju.

Dodatno, kako je saopšteno, EU je podržala i pripremu projektne dokumentacije za tri projekta.

- Kada je riječ o daljoj rekonstrukciji željezničke pruge Bar-Vrbnica, 500.000 EUR biće iskorišćeno za pripremu studije izvodljivosti i idejnog rješenja i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu, za pripremu tenderske dokumentacije za rehabilitaciju električne mreže i uvođenje video nadzora - navode iz Kancelarije.

Pored toga, sa 350.000 EUR će biti podržan projekat pripreme studije izvodljivosti i glavnog projekta za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u opštini Pljevlja, kroz širenje kanalizacione mreže.

- Unapređenje vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj je podržano sa 975.000 EUR bespovratne podrške EU, kako bi se za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture ažurirala studija izvodljivosti sa procjenom društvenog i uticaja na životnu sredinu i pripremila tenderska dokumentacija - dodaju.

U dijelu sastanka posvećenom strategijama i politikama tog instrumenta, evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varhelji, je ocijenio da proširenje EU na region Zapadnog Balkana ostaje ključna politika EU. Kako je rekao, potvrda toga je upravo i dodatna podrška za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana, ali i podrška opredijeljena u kontekstu epidemije virusa Covid-19.

Varhelji je ponovio da će se buduća podrška EU bazirati na prioritetima definisanim Ekonomskim i investicionim planom koji je nedavno usvojen.

On je rekao da podrška od 9 mlrd EUR, predviđena tim planom, predstavlja ambiciozan, ali veoma ostvariv plan da države Zapadnog Balkana brže dostignu standard država članica EU.

Zorka Kordić je zahvalila na odoborenoj dodatnoj finansijskoj podršci Crnoj Gori i navela da će Vlada nastaviti s posvećenim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu.

Snažna podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija investicijama u kapitalne projekte u oblastima saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, uključujući ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane i najavljenu podršku EU malim i srednjim preduzećima, je najbolji način da se države Zapadnog Balkana osnaže u procesu ekonomskog oporavka.

- Crna Gora je snažno posvećena unapređenju saradnje sa EU u ovim oblastima, uz namjeru Vlade da osnaži sistem planiranja i pripreme investicija u infrastrukturu. U narednom periodu ćemo uložiti sve dostupne resurse i kapacitete kako bismo u što većem obimu iskoristili dostupna bespovratna sredstva EU - poručila je Kordić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.