Francuski kulturni centar Beograd


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
FRANCUSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD
ADRESA
Zmaj Jovina 11, 11000 Beograd

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Opis djelatnosti
Francuski kulturni centar (FKC) u Beogradu ima za cilj da vam predstavi frankofonu kulturu kao i da radi na podsticanju učenja francuskog jezika. To postiže priredjivanjem raznih dogadjaja u svim oblastima kulture.

Francuski kulturni centar je sastavni deo mreže od 160 centara i instituta, prisutnih u svim zemljama sveta. Dva osnovna cilja njegovog delovanja su:
• dijalog i razmena izmedju francuske i srpske kulture;
• širenje francuskog jezika, kao i širenje francuske i
frankofone kulture.

FKC je od 1951. godine smešten u zgradi "Union" u ulici Knez Mihailovoj, glavnoj pešackoj arteriji u srcu grada. Zgrada predstavlja deo arhitektonske baštine grada Beograda.

FKC je u potpunosti obnovljen 2001. godine i zvanično otvoren 8. decembra 2001. Centar je otvorio predsednik Francuske, Žak Širak. Medijateka Francuskog kulturnog centra, smeštena na dva nivoa, zauzima prostor od 600 m2˛ i pruža svojim posetiocima mogućnost da pozajmljuju knjige, kompakt diskove, video kasete i DVD (oko 18500 dokumenata), da prelistavaju u prijatnom prostoru preko 70 časopisa i novina, a članovima i pristup internetu. U proseku 6500 posetilaca mesečno tu nalazi i mogućnost da pogleda programe francuske televizije, da prisustvuje dogadjanjima u sali za predavanja i projekcije, kao i da u galeriji vidi raznovrsne izložbe.

FKC zauzima vrlo značajno mesto u kulturnom životu Beograda. Njegovu mnogobrojnu publiku čine pre svega studenti, predavači i naučni radnici, kao i ljudi iz mnogorodnih intelektualnih i umetničkih miljea Beograda i Srbije u kojoj je već otvorio svoja dva ogranka – u Nišu i Novom Sadu. U Podgorici je takodje osnovan zaseban ogranak Francuskog kulturnog centra.

Prateći savremena zbivanja u Srbiji, Francuski kulturni centar nastoji da odgovori potrebama i ukusima ovdašnje publike dovodeći kako mlade i nepoznate francuske umetnike, tako i pozivajući u goste najveća imena francuske kulture.
Na taj način, Francuski kulturni centar pokušava da pokaže sva lica francuskog stvaralaštva na polju baleta, muzike, pozorišta, ali i da otkrije ili da predstavi u Srbiji remek-dela francuske književnosti i slikarstva.

Francuski kulturni centar teži da pokrene zajedničke akcije u saradnji sa svim kulturnim institucijama (pozorištima, operom, filharmonijom, bioskopima, muzejima, bibliotekama), posreduje na polju saradnje izmedju univerziteta i lokalnih vlasti ( opština grada, ministarstvo kulture, ministarstvo spoljnih poslova). Francuski kulturni centar ispred kulturnog odeljenja francuske ambasade u Beogradu i francuske mreže za kulturnu saradnju, čini značajnu sponu na podrucju saradnje izmedju gradova i preduzeća Francuske i Srbije. FKC je ujedno mesto okupljanja i polazište medjusobne saradnje mnogobrojnih predstavnika institucija Srbije.

Značajna je i aktivnost Francuskog kulturnog centra u oblasti organizovanja kurseva francuskog jezika (na svim nivoima), radionica i specijalizovanih kurseva kojima izlazi u susret širokim interesovanjima ovdašnje publike.

Od svog ponovnog otvaranja i preuredjenja 2001. godine Francuski kulturni centar se neprestano razvija i umnožava svoje aktivnosti. Pozivamo vas da redovno posećujete naš sajt kako biste bili u toku svih zbivanja, izmena i novina koje često nisu stavljene u višemesečni štampani program naših aktivnosti.

Želeli smo da ovaj sajt bude privlačan i koristan i nadamo se da će njegovi posetioci koji su u Francuskoj otkriti dinamičnost beogradskog života, a da će posetioci iz Srbije pronaći mnogobrojne korisne informacije o savremenoj Francuskoj.

Vijesti