Elektroprenos Banja Luka


Veliko preduzeće
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Elektroprenos/Elektroprijenos Bosne i Hercegovine a.d. Banja Luka je kompanija za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini.

Usvojenim zakonom o prijenosu, regulatoru i operateru sustava električne energije u Bosni i Hercegovini 2002., stvorene su pretpostavke za osnivanje jedinstvene Kompanije za prijenos električne energije što je i učinjeno Zakonom o utemeljenju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini 2004. Tako je kompanija Elektroprenos/Elektroprijenos Bosne i Hercegovine, a. d. Banja Luka sa sjedištem u Banja Luci registrirana kod Ministarstava Pravde Bosne i Hercegovine 01. 02. 2006. te zatim i službeno započela sa svojim radom.

Zadatak kompanije je svu električnu energiju koja se proizvede u elektranama prenijeti do elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošaća i povezati elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine s elektroenergetskim sustavima susjednih zemalja i šire i time omogući izvoz, uvoz i tranzit električne energije.