NavMenu

Raspisan poziv za dodjelu posebne podrške za vino za ovu godinu

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 13:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za posebnu mjeru posebne za vino.

Korisnici podrške za komponentu konverzija i restrukturiranje vinograda i za zelenu berbu su poljoprivredna gazdinstva, upisana u Vinarskoj datoteci Vinogradarskog registra u skladu sa Zakonom o vinu i Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Korisnici podrške za komponentu promocija vina po ovom javnom pozivu, su udruženja vinara i druga sektorska udruženja koja predstavljaju proizvođače vina.

Prihvatljive aktivnosti i investicije su konverzija sorte, restrukturiranje vinograda, zelena berba i promocija crnogorskih vina i širenje vinske kulture

Iznos podrške za aktivnosti konverzije sorte izračunava se po iskrčenom čokotu i posađenom kalemu. Iznosom od 10 EUR/čokotu obuhvaćen je gubitak prinosa u juvenilnom stadijumu. Podrška za nabavku loznih kalemova iznosi 50% od nabavne cijene. Maksimalni iznos podrške za konverziju je do 10.000 EUR po zahtjevu.

Iznos podrške za aktivnosti restrukturiranja vinograda je do 50% ukupno prihvatljivih troškova, ali ne više od 10.000 EUR po zahtjevu.

Iznos podrške za zelenu berbu izračunava se na bazi propratne dokumentacije, koju dostavlja podnosilac zahtjeva i iznosi do 50% od procijenjenog gubitka prihoda, ali ne više od 4.000 EUR/ha ili 1 EUR/čokotu, ali ne više od 10.000 EUR po zahtjevu.

Iznos podrške za promociju vina i širenje vinske kulture izračunava se na bazi propratne dokumentacije, koju dostavlja podnosilac zahtjeva i iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, iz Programa promocije vina, ali ne više od 5.000 EUR po zahtjevu.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje predloženih aktivnosti je 1. maj.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje isplate sredstava podrške za aktivnost "zelena berba" je 1. avgust, a za sve ostale aktivnosti po javnom pozivu je 30. novembar 2024.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

SMATSA najavila nove infrastrukturne projekte u CG

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta, ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića. - SMATSA je izuzetno važan činilac i zato

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.