NavMenu

Objavljen prvi javni poziv u okviru IPARD III programa - Za investicije u razvoj ruralnog turizma 16,5 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.03.2024. 11:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je prvi javni poziv za za dodjelu sredstava finansijske podrške za IPARD III program.

Kako se navodi, riječ je o Mjeri 7 Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, Podmjera 7.1 "Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma".

Finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD III 2021-2027 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih iz budžeta Vlade Crne Gore.

Iznos raspoloživih sredstava za Mjeru 7, Podmjera 7.1 za period implementacije IPARD III programa od 2021 do 2027 godine iznosi 16,89 mil EUR, dok ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi oko 6,5 miliona.

Sredstva podrške za sprovođenje podmjere 7.1 mogu se dodijeliti za investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 do 200.000 EUR.

Sredstva se dodjeljuju se u visini do 60% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova. Takođe, sredstva se dodjeljuju se u visini do 70% vrijednosti prihvatljivih troškova ako je investicija realizovana od strane mladih poljoprivrednika (korisnik ima manje od 40 godina života u trenutku podnošenja zahtjeva i posjeduje odgovarajuće stručne vještine i kompetencije) ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda.

Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih troškova koji se odnosi na investicije povezane sa upravljanjem otpadnim vodama i otpadom, kao i obnovljivim izvorima energije.

Kumulativna visina sredstava podrške za investicije u okviru svake podmjere pojedinačno ne može biti iznad 75%.

Zahtjev za dodjelu podrške podnosi se od 21. marta do 21. maja ove godine. Zahtjevi podnijeti prije ili poslije isteka ovog roka, neće se razmatrati.

Detalji so dostupni OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.