NavMenu

Regionalni čelendž fond nastavlja ulaganja u obrazovne projekte - Prilika za bespovratna sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 EUR

Izvor: eKapija Petak, 11.03.2022. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Regionalni čelendž fond (RCF), finansijski mehanizam koji unapređuje zapošljivost, posebno mladih, u ekonomijama Zapadnog Balkana, objavio je Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja i pozvao konzorcijume institucija stručnog obrazovanja i obuke i kompanija da konkurišu za sredstva u visini od 150.000 do 600.000 EUR po projektu, koja bi se koristila za investicije u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija i uvođenje novih tehnologija u obrazovne procese.

Sredstva se dodjeljuju nakon nadmetanja na regionalnom nivou, a njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) ukupno je izdvojilo 39 mil EUR delegiranih Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) da se podrže investicije u projekte sa prostora Zapadnog Balkana 6. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Komorskim investicionim forumom uz podršku konsultanata za implementaciju programa.

RCF je sproveo Prvi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti koji je bio otvoren 2021. godine i doveo do selekcije 37 najuspješnijijh projekata koji su predloženi za finansiranje u iznosu od oko 15,4 mil EUR u regionu Zapadnog Balkana.

Drugim pozivom RCF poziva konzorcijume institucija stručnog obrazovanja i obuke i kompanija, koji nastoje da zajednički pripremaju i sprovode programe dualnog ili kooperativnog obrazovanja i obuke da se prijave i tako
doprinesu efikasnom rešavanju izazova koji se ogleda u nedostatkom ljudskih resursa i strateški pristupili unapređenju kapaciteta, poboljšaju zapošljivost polaznika/maturanata i njihovu integraciju u tržište rada
povećaju produktivnost i konkurentnost preduzeća kao rezultat saradnje sa obrazovnim ustanovama.

Drugi poziv otvoren je do 14. aprila 2022. RCF prihvata prijave iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana kao i iz svih ekonomskih sektora.

Izjave o zainteresovanosti mogu podnijeti konzorcijumi obrazovnih ustanova i bar dvije kompanije koje zajednički pripremaju i sprovode programe dualnog ili kooperativnog obrazovanja. Konzorcijumi treba da budu predvođeni institucijama koje pružaju stručno obrazovanje i obuku i sprovode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog čelendž fonda se odvija u dvije faze. Najprije konzorcijumi podnose Izjave o zainteresovanosti, a oni predselektovani nakon prve faze pripremaju i cjelokupne predloge projekata i detaljne planove investicija.

Informativna sesija za Srbiju tokom koje će biti pojašnjeni detalji konkursa, uslovi prihvatljivosti, dozvoljeni troškovi i procedure apliciranja biće održana onlajn 16. marta 2022 počev od 10 časova. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće putem linka dostupnog ovdje.

Dodatne informacije o Drugom pozivu za podnošenje Izjava o zainteresovanosti, uključujući i Vodič sa smjernicama za zainteresovane aplikante, dostupni su na sajtu www.rcf-wb6.org.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Finansije

Crna Gora ne privlači "zdravi" strani kapital koji obezbjeđuje nova radna mjesta - Drastično opada ulaganje u privredu i proizvodnju

Strane investicije u Crnoj Gori trenutno se odnose dominantno na kupovinu nekretnina, dok drastično opada ulaganje u privredu i domaću proizvodnju, ocijenili su sagovornici Pobjede. Kako tvrde Pobjedini sagovornici, Crna Gora, kao investiciona destinacija, mora imati jasnu viziju i preduzimati konkretne inicijative da bi tu viziju sprovodila, kako ne bismo došli u situaciju da investitori napuštaju našu zemlju i sele se u druge države koje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.