NavMenu

Objavljen treći poziv za dodjelu finansijske podrške za investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.11.2021. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je treći javni poziv za dodjelu sredstava podrške za investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

Kako je naznačeno, riječ je o Mjeri 1 Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD-a II 2014–2020.

- Predmet ovog javnog poziva su investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava i prihvatljivi troškovi u vezi sa nabavkom nove opreme, mašina i uređaja, mehanizacije, podizanjem zasada višegodišnjih kultura, izgradnjom i/ili rekonstrukcijom staklenika/plastenika i opštim troškovima (koji mogu nastati i prije podnošenja Zahtjeva za dodjelu sredstava podrške) - objašnjeno je.

Sredstva podrške mogu se koristiti za proizvodnju poljoprivrednih i ribljih proizvoda propisanih uredbom iz sektora mlijeka (govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo); mesa (tip govedarstva, tip ovčarstva, tip svinjarstva i tip živinrstva); proizvodnje jaja; voća, povrća i ratarstva (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje); vinogradarstva; maslinarstva; pčelarstva i ribarstva (marikulture i akvakulture).

Sredstva podrške za sprovođenje ove mjere mogu se dodijeliti za investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000 do 500.000 EUR.

- Sredstva se dodjeljuju u visini do 60% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova, odnosno u visini do 65% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova za poljoprivredno gazdinstvo čiji nosilac u trenutku donošenja odluke o dodjeli podrške ima manje od 40 godina, odnosno u visini do 70% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova na poljoprivrednom gazdinstvu u planinskom području. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio odobrenih prihvatljivih troškova koji se odnosi na upravljanje, skladištenje stajnjaka i drugog otpada iz poljoprivredne proizvodnje - navodi se u pozivu.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 27, decembar 2021.

Detalji poziva mogu se naći u dokumentu u prilogu.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.