NavMenu

Za podršku privrednicima 3 mil EUR - Raspisan javni poziv za dodjelu sredstava kroz program unapređenja konkurentnosti

Izvor: eKapija Utorak, 03.08.2021. 09:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentosti privrede za 2021. godinu.

Programom za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu predviđeno je sprovođenje pet programskih linija finansijske podrške i dvije programske linije nefinansijske podrške.

- Pozivaju se sva domaća mikro, mala i srednja preduzeća, postojeći i potencijalni preduzetnici, kao i zanatlije, da podnesu prijavu za učešće u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentosti privrede, odnosno za programske linije. Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju je 3 mil EUR dok su pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani pojedinačnim programskim linijama - saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju i da je svaka programska linija jasno definiše potrebnu dokumentaciju, opštu i specifičnu, koju je neophodno priložiti.

- Popunjeni prijavni formulari sa pratećom dokumentacijom predaju se elektronski, putem online platforme. Korisničko uputstvo za elektronsko podnošenje zahtjeva u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede Ministarstvo objavljuje na svojoj web stranici, kao i proceduru prijave, neophodnu dokumentaciju, ocjenjivanje prijava i sve ostale relevantne informacije za svaku programsku liniju. Dokumentacija podnijeta po Javnom pozivu se ne vraća - navedeno je u saopštenju.


Programska linija za modernizaciju proizvodnih procesa

Pravo učešća u programskoj liniji imaju registrovana mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici koji posluju najmanje 2 godine i čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije.

Sredstva mogu biti namijenjena za nabavku opreme: novih proizvodnih mašina i/ili specijalizovane opreme za stavljanje u pogon kupljenih mašina. Ukupan budžet za realizaciju programske linije za modernizaciju proizvodnih procesa iznosi 1,5 mil EUR.

Programska linija podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme (dijelom ili u potpunosti) kroz kreditni aranžman sa Investiciono razvojnim fondom Crne Gore (IRF) ili poslovnim bankama. Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 35% vrijednosti nabavke opreme ne može biti manji od 7.000 niti veći od 70.000 EUR bez PDV. U skladu sa tim, vrijednost nabavke opreme na koju se dodjeljuju bespovratna sredstva kreće se u rasponu od 20.000 do 200.000 EUR.


Programska linija za podršku malim ulaganjima - u fokusu žene, mladi u biznisu i zanatlije

Pravo učešća u ovoj programskoj liniji imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća i zanatlije. Namijenjena je za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava - opreme i dijela nematerijalne imovine - softvera koji su direktno uključeni u proces proizvodnje, odnosno pružanja usluge:
  • nova proizvodna oprema i/ili mašina, koja je direktno u funkciji kreiranja proizvoda i/ili usluge;
  • polovna proizvodna oprema i/ili mašine, ne starije od tri godine koja je direktno u funkciji kreiranja proizvoda i/ili usluge;
  • nova računarska oprema, prenosni računari, štampači, skeneri i prateći softver, kao oprema u funkciji razvoja kreativnih industrija;
  • novi djelovi, specijalizovani alati za mašine;
  • kupovina domena i zakup hostinga (na godinu dana) ukoliko se kupuju prvi put, izrada web sajta sa interaktivnim softverskim rješenjima za on-line trgovinu i/ili komunikaciju sa kupcima/dobavljačima (e-poslovanje).
Ukupan budžet za realizaciju programske linije za podršku malim ulaganjima iznosi 650.000 EUR.

Ministarstvo ekonomskog razvoja odobrava refundaciju dijela troškova u visini do 50% iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, za mikro,mala i srednja preduzeća, a u maksimalnom iznosu do 6.000 EUR bez PDV-a, odnosno do 80% opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 7.500 EUR bez PDV-a za žene i mlade do 35. godina; dok kod zanatske djelatnosti do 70% opravdanih troškova bez PDV-a, odnosno u maksimalnom iznosu do 7.000 EUR.


Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda

Pravo učešća u ovoj programskoj liniji imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Podrška je namijenjena za sufinansiranje troškova sljedećih aktivnosti:

  • Komponenta I - Akreditacija tijela za ocjenjivanje usaglašenosti;
  • Komponenta II - Uređenje poslovanja u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija/sertifikcija/resertifikacija).
Ukupan budžet za realizaciju Programske linije za uvođenje međunarodnih standarda iznosi 250.000 EUR. Ministarstvo ekonomskog razvoja odobrava refundaciju dijela troškova u visini do 70% za mikro i mala preduzeća odnosno do 60% za srednja preduzeća, iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 4.000 EUR bez PDV-a, odnosno do 80%, a u maksimalnom iznosu do 5.000 EUR bez PDV za preduzeća u kojima u vlasničkoj strukturi od minimum 50% učestvuju osobe ženskog pola i/ili osobe koje imaju do 35. godina starosti.


Programska linija za podršku digitalizaciji

Pravo učešća u ovoj programskoj liniji imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, a podrška je namijenjena za sufinansiranje troškova izrade personalizovanog rješenja za digitalizaciju organizacionih i poslovnih procesa preduzeća.

Ukupan budžet iznosi 400.000 EUR. Ministarstvo ekonomskog razvoja odobrava refundaciju dijela troškova u visini do 50% iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 6.000 EUR bez PDV-a; odnosno do 80% opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 7.500 EUR bez PDV-a za preduzeća u kojima u vlasničkoj strukturi od minimum 50% učestvuju osobe ženskog pola i/ili osobe koje imaju do 35. godina starosti.


Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije

Pravo učešća u ovoj programskoj liniji imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, a podrška je namijenjena za sufinansiranje troškova sljedećih aktivnosti:
  • Komponenta I - Tretman otpadnih voda u industriji namijenjen preduzetnicima i mikro preduzećima;
  • Komponenta II - Tretman otpadnih voda u industriji namijenjen malim i srednjim preduzećima i hotelima.
Ukupan budžet za realizaciju Programske linije za podsticaj cirkularne ekonomije iznosi 200.000 EUR. Ministarstvo ekonomije odobrava refundaciju dijela troškova u visini do 70% za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do 60% za srednja preduzeća, iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 10.000 EUR bez PDV-a.


Programska linija za pružanje mentoring usluga

Pravo učešća imaju mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnici koji se bave proizvodnim ili uslužnim djelatnostima.

Proces mentoringa se odvija po uspostavljenoj mentoring šemi, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), po kojoj mentor sa osnivačem i /ili odgovornim licem privrednog subjekta provodi određeni broj sati, 25 za novoosnovana preduzeća i 50 za postojeća, i to u prostorijama korisnika (ne manje od 70% od ukupnog broja predviđenih sati). Osnivač i/ili odgovorno lice privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, analiziraju trenutnu situaciju, dijagnostifikuju razloge trenutnih problema ili smetnji za dalji razvoj, sagledavaju potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge pripremaju plan razvoja.

Ukupan budžet za realizaciju ove programske linije iznosi 35.000 EUR. Mentoring usluga je besplatna za krajnje korisnike - mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike.


Programska linija za razvoj preduzetništva

Pravo učešća imaju fizička lica - potencijalni preduzetnici i postojeća preduzeća koja posluju kraće od godinu dana od dana objavljivanja javnog poziva. Predmet podrške je pružanje nefinansijske i finansijske podrške za osnivanje novih i unapređenje poslovanja postojećih preduzeća.

Nefinansijska podrška obuhvata organizovanje obuka za teme relevantne za otpočinjanje i unapređenje postojećeg poslovanja, dok finansijska podrška obuhvata kreditnu podršku kod Investiciono razvojnog fonda Crne Gore kroz direktno finansiranje. Tu su obezbijeđeni sledeći uslovi:
  • Iznos kredita: do 50.000 EUR
  • Kamatna stopa: 2,5 % na godišnjem nivou uz proporcionalni sistem obračuna
  • Rok otplate: do 12 godina (uključujući grace period)
  • Grace period: do 4 godine.
  • Minimalan iznos kredita za koji se moze aplicirati je 5.000 EUR.
Ukupan budžet za realizaciju nefinansijske podrške za Programsku linije za razvoj preduzetništva iznosi 15.000 EUR.


Krajnji rok za dostavljanje prijava za sve programske linije je 1. oktobar 2021. godine do 15 sati, dok je krajnji rok za realizaciju odobrenih aktivnosti i podnošenje finalnih izvještaja 1. novembar 2021. godine do 15 časova.

Podnošenje aplikacija obavlja se isključivo elektronskim putem, a link za pristup platformi se nalazi na sledećoj adresi https://www.subvencije.me/ords/f?p=109.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.