NavMenu

Za socio-ekonomsko osnaživanje regiona Zapadnog Balkana 3,35 mil EUR

Izvor: Mina Subota, 29.05.2021. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka nevladina organizacija Help-Hilfe zur Selbsthilfe će na Zapadnom Balkanu realizovati program vrijedan 3,35 mil EUR, uz podršku njemačke Vlade, kojim podržavaju ekonomsko osnaživanje tog regiona.

Projekat se realizuje u okviru programa Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana, kako bi se osnažila stabilnost regiona u ovoj godini do kraja decembra naredne godine.

- Cilj programa je da se stvore mehanizmi i mreža za osnaživanje marginalizovanih grupa i njihovo uključivanje u društvo, uključujući i oporavak od posljedica mjera uvedenih zbog covid-19 - navodi se u saopštenju njemačke humanitarno-razvojne organizacije Help.

Fokus na aktivnostima u svim zemljama Zapadnog Balkana je, kako je saopšteno, na stvaranju novih radnih mjesta kroz uspostavljanje novih biznisa i obezbjeđivanje podrške postojećim, pogođenim pandemijom covid-19.

- Podrška će biti obezbijeđena socijalno ranjivim grupama, ženama, mladima, osobama sa posebnim potrebama, zatvorenicima i lokalnim zajednicama, kroz ekonomsko osnaživanje koje uključuje i izgradnju ličnih i profesionalnih vještina - dodaje se u saopštenju.

Do kraja projekta, Help će na Zapadnom Balkanu podržati najmanje 470 biznisa manjeg obima. Najmanje 900 osoba će povećati svoje lične i profesionalne vještine. Planirana je podrška za 18 zatvorskih ustanova kao i potpuno realizovanje najmanje 15 lokalnih inicijativa, kao i socijalna platforma operativana na lokalnom nivou.

Zamjenik direktora Help-a, Timo Stegelmann, naveo je da je cilj poboljšati uslove života svih ranjivih kategorija stanovništva na Zapadnom Balkanu.

- Slijedeći princip Pomoć prema samopouzdanju Help podržava napore porodica sa niskim primanjima, žene, mlade, zatvorenike i bivše zatvorenike, ljude sa invaliditetom da poboljšaju uslove života sopstvenim sredstvima i mogućnostima i tako dugoročno osnažujemo otpornost ovih zajednica - rekao je Stegelmann.

Projekat će u Crnoj Gori pomoći olakšavanje pristupu tržišta rada za ranjive kategorije, mlade ljude i žene, preko obuke na radu u privatnim kompanijama i firmama, da bi im pomogli da steknu znanje, kvalifikacije i vještine privlačne za tržište rada.

- Očekuje se da će najmanje 40 nezaposlenih osoba proći šestomjesečnu obuku na radu, a za 15 od njih će biti omogućena posebna obuka na radu za koju će dobiti sertifikate o stečenim vještinama. Poslodavci će biti podržani za opremom neophodnom za poroširenje poslovanja. Zatvor u Spužu takođe će dobiti pomoć u opremi kao i obuci - rekli su iz Help-a.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mock kazao je da je riječ o modelu pomoći koji se u prethodnim projektima pokazao kao efikasan.

- Drago mi je da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo da pružamo podršku ranjivim grupama u Crnoj Gori kroz aktivnosti jačanja ekonomskih kapaciteta žena i mladih. Podrška za ostvarivanje prihoda pokazalo se, daje najbolje rezulatate, kada joj je cilj da poboljša uslova života ranjivih grupa - rekao je Mock.

Jednako odlični rezultati su, kako je saopšteno, postignuti kroz podršku Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS) i raduju se nastavku saradnje sa ovom institucijom.

- Ranije je UIKS davao značajan finansijski doprinos našim zajedničkim aktivnostima, što ja izuzetno cijenim. Podrška njemačke ambasade za naše aktivnosti je ključna i želim da iskoristim ovu priliku da iskažem Help-ovu zahvalnost, kao i zahvalnost za podršku koju dobijamo od njemačke Vlade - zaključio je Mock.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.