NavMenu

Za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora 100.000 EUR - Program namijenjen privrednicima spremnim da investiraju u solarne sisteme

Izvor: Mina Četvrtak, 15.04.2021. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Solarimo)
Predstavnici Programa UN za razvoj (UNDP) i Fonda za zaštitu životne sredine - Eko fonda potpisali su sporazum o finansiranju, kojim će crnogorskoj privredi i poljoprivredi biti dostupno 100.000 EUR za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Sporazum su potpisali stalna predstavnica UNDP-a, Daniela Gašparikova i direktor Eko fonda, Jovan Martinović.

Iz UNDP-a je saopšteno da je podrška poslovnim inicijativama, usmjerenim na dekarbonizaciju crnogorske ekonomije, omogućena kroz program subvencija namijenjenih mikro, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima, spremnim da investiraju u nabavku i instalaciju solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije.

- Program ima za cilj da podstakne veću upotrebu čiste energije i poboljšanje energetske efikasnosti, što će dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida i omogućiti uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Pored toga, program će promovisati koncept "prozjumera" - poslovnih subjekata koji istovremeno troše i proizvode električnu energiju koristeći solarnu.

Gašparikova je navela da sporazum naglašava zajednički fokus, a to je podrška preduzećima da usvoje čiste tehnologije u borbi protiv klimatskih promjena.

To će doprinijeti posvećenosti Crne Gore da ostvari zacrtane ciljeve smanjenja gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i krene ka održivom ekonomskom oporavku.

- Svaki napor da se postigne dekarbonizacija ekonomije, na globalnom ili nacionalnom nivou, moguć je ako je privatni sektor pokretač tih napora. Zeleni ekonomski oporavak ne bi trebalo da bude samo lijepa, već prije svega, ekonomski pametna stvar. S tim u vezi, javne politike imaju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog ambijenta za podsticanje poslovne zajednice da usvoji inovacije koje će doprinijeti smanjenju štetnih emisija - kazala je Gašparikova.

Ona je rekla da očekuje da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u programu i predložiti puno novih ideja i rješenja.

- Vjerujem da će ovaj i slični programi postati kamen temeljac Vladinih strategija i politika koje omogućavaju postizanje dugoročnih ciljeva u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja - rekla je Gašparikova.


Martinović je saopštio da Eko fond produbljuje i ojačava poslovnu saradnju sa UNDP-om na način sticanja povjerenja u svoje poslovne i organizacione sposobnosti.

UNDP je to, kako je naveo, prepoznao i omogućio finansijska sredstva Eko fondu za realizaciju projekta nabavke i instalacije fotonaponskih panela za privredu i poljoprivredu.

- Obezbijeđena sredstva u vidu granta Eko fond će plasirati kroz subvencije privredi za realizaciju projekta solarnih panela. Takođe, ovo predstavlja početak planiranih aktivnosti Eko fonda za ovu godinu, pored prethodno započetog projekta za subvencionisanje nabavke električnih i hibridnih vozila u oblasti energetske efikasnosti, dok će preostali projekti u pomenutoj oblasti a koji su namijenjeni građanima otpočeti u skoroj budućnosti - zaključio je Martinović.

Program subvencija će, kako su kazali iz UNDP-a, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.