NavMenu

Objavljen treći IPARD javni poziv za podršku preradi - Na raspolaganju 11 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 15.12.2020. 13:27
Komentari
Podeli
(Foto: Photology1971/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz finansijsku potporu Evropske unije (EU) objavilo je danas treći IPARD javni poziv za podršku prerađivačkom sektoru, kroz koji će malim i srednjim preduzećima biti na raspolaganju novih 11,3 mil EUR podrške.

Iz EU Info centra je saopšteno da se ulaganja mogu usmjeriti u sektore prerada mlijeka, mesa, proizvodnja vina, prerada voća i povrća, uključujući žitarice, pečurke, aromatično i ljekovito bilje, prerada maslina, ribe i akvakulture.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, danas je zajedno sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, u EU info centru predstavio javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi u sektoru poljoprivrede.

Stijović je podsjetio da je to peti javni poziv koji se objavljuje kroz IPARD program od 2018. godine.

On je naveo da je kroz četiri dosadašnja objavljena javna poziva ugovoreno ukupno 300 projekata, sa vrijednošću investicije oko 49 mil EUR, odnosno očekivanom podrškom od oko 23 mil EUR bespovratnih sredstava koje je obezbijedila EU.

Do sada, isplaćeno je ukupno 166 projekata sa investicijom od 11,5 mil EUR i podrškom u ukupnom iznosu od 5,8 mil EUR.

Stijović je kazao da očekuje da će se dostupna sredstva podrške iskoristiti u što većoj mjeri i na taj način unaprijediti prerađivački sektor u Crnoj Gori.

- Iako je objavljeni javni poziv namjenjen prerađivačkim kompanijama, benefiti će sigurno biti mnogo širi, s obzirom na to da će same kompanije unapređenjem i razvijanjem širiti potrebu za sirovinama iz primarne proizvodnje, što će rezultirati i unapređenjem primarne proizvodnje i proizvodnju kvalitetnih proizvoda koji ispunjavaju standarde EU -kazao je Stijović.

On je zahvalio kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije na podršci u implementaciji tog veoma važnog projekta za Crnu Goru i naveo da će se saradnja u budućnosti dalje unapređivati i produbljivati.

Popa je podsjetila da IPARD projekti vode modernizaciji crnogorske poljoprivrede, povećanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora, pripremi za zahtjeve tržišta EU, istovremeno oživljavajući ruralna područja i stvarajući mogućnosti za zapošljavanje.

- Ova godina nije bila laka - još se suočavamo sa posljedicama Covid-19 po ljude, zdravlje i ekonomiju. Ali moramo se okrenuti budućnosti i stvoriti prilike za prevazilaženje posljedica krize - rekla je Popa.

Zbog toga je, kako smatra, važno da su u mogućnosti da nastave sa podrškom poljoprivrednom sektoru i crnogorskim poljoprivrednicima.

- To pokazuje da smo zajedno jači i uvjerena sam da će ove investicije učiniti vidljivu razliku u poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru sa trajnim koristima za stanovništvo u ruralnim oblastima - kazala je Popa.

Rok za podnošenje aplikacija je 15. mart naredne godine.

Svi potrebni obrasci u vezi sa apliciranjem na projekat mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice za IPARD program.

Iako je do sada, za svaki od objavljenih IPARD javnih poziva, praksa bila da se organizuju radionice u gotovo svakoj opštini Crne Gore, usljed novonastale situacije izazvane pandemijom Covid-19, radionice će biti organizovane putem internet platforme i pojedinačnih sastanaka sa zainteresovanim prerađivačima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Saobraćaj

Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila

Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, u prošloj godini kroz tunel je prošlo 3,52 miliona vozila, u 2022. godini 3,07 miliona, a 2021. njih 2,61 milion. Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona EUR, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.