Izvor: kodex.me | Petak, 02.10.2020.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U sklopu developpp.de programa firme mogu da apliciraju za inovativne projekte - Iznos podrške od 100.000 do 2 mil EUR

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Zahvaljujući podršci Njemačke i programima koji se u regionu sprovode, gradovi širom Balkana uz BFC poslovne sertifikate privlače tri puta više investicija. Podgorica je jedan od gradova kojem su dodijeljeni BFC (Business Friendly Certificate) sertifikati poslovne otvorenosti, saopšteno je iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju.

Još se kako se navodi u saopštenju ne mogu predvideti sve posljedice pandemije COVID-19, ali već je vidljivo da se privatni sektor na Zapadnom Balkanu suočava sa ogromnim poteškoćama.

- Nejasna budućnost turizma, dramatičan pad izvoza i potražnje, predstavljaju ogroman izazov za mnoge firme u regionu, ali i za gradove i opštine. Gradovi poput Podgorice, Novog Sada i Banjaluke su prošli kroz složen proces sertifikovanja. Stvorili su partnerstva između privatnog i javnog sektora i poboljšali lokalno poslovno i investiciono okruženje. U poređenju sa nesertifikovanim gradovima i opštinama, po podacima studije iz prethodnih godina, BFC gradovi privlače tri puta više investicija - smatraju iz GIZ.

BFC mreža je uspostavljena uz značajnu podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), projekta Otvorenog regionalnog fonda - Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS). Jedan od izvršnih GIZ instrumenata za razvoj, koji osigurava dugoročno ulaganje u opštine sa BFC sertifikatima, te istovremeno stvara razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, je i develoPPP.de program.

GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program. Finansijska sredstva obezbjeđuje Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti. Cilj programa je da spoji inovativne ideje firmi sa komercijalnim interesima, uz dugoročnu korist za domaće stanovništvo, a dosadašnja partnerstva pokazuju vrlo pozitivne rezultate i za firme i za javni sektor. Iistovremeno, postižu se i zajednički razvojni ciljevi.

U ljeto 2019. godine, GIZ je uspostavio Regionalni servisni centar za saradnju sa privatnim sektorom u Jugoistočnoj Evropi, sa sjedištem u Sarajevu, koji promoviše GIZ instrumente pomoći regionu, sa fokusom na develoPPP.de programima, dostupan domaćim i evropskim firmama.

- Ukoliko neka firma iz Crne Gore ima posebne potrebe za sprovođenje inovativnog projekta koji nosi dugoročne prednosti održivog razvoja za zemlju (ili region), a istovremeno je spremna investirati u taj projekat, sada ima priliku takvu projektnu ideju poslati na konkurs u okviru programa develoPPP.de. Sve projektne ideje prolaze kroz proces odabira u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Ukoliko je projekat odabran, tehničku podršku i dodatna sredstva (u prosjeku do 50% projektnih troškova) može osigurati GIZ. Obezbeđena sredstava za projekte u sklopu develoPPP.de programa kreću se u iznosu od 100.000 do 2 mil EUR, uz trajanje projekta do tri godine. Ovo je jedan od najvećih programa ovog tipa u regionu u posljednjih nekoliko decenija - saopšteno je.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE