NavMenu

Za unapređenje konkurentnosti privrede opredijeljeno 5,08 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.08.2020. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. godinu.

Kako je saopšteno, ovim programom predviđeno je sprovođenje jedanaest programskih linija finansijske podrške, dvije programske linije nefinansijske podrške, kao i četiri programske linije, koje će se uporedo promovisati i sprovoditi.

- Ministarstvo ekonomije poziva domaća privredna društva, postojeće i potencijalne preduzetnike, zanatlije i klastere da podnesu prijavu za učešće u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentnosti privrede, odnosno za programske linije. Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa je 5,08 mil EUR, dok su pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani pojedinačnim programskim linijama - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Svaka Programska linija jasno definiše potrebnu dokumentaciju, opštu i specifičnu, koju je neophodno priložiti. Popunjeni prijavni formular ili zahtjevi, sa pratećom dokumentacijom predaju se na arhivu Ministarstva ekonomije ili preporučenom poštom. Takođe, omogućena je i on-line predaja zahtjeva.

Programska linija za unapređenje inovativnosti namijenjena je preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima.

- Podrška je usmjerena na pokriće troškova konsultantskih usluga inovativnih aktivnosti u preduzeću, a za ovu liniju opredijeljeno je 100.000 EUR - navode iz Ministartsva.

Rok za dostavljanje prijava je 2. novembar 2020.

Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda takođe je namijenjena preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, a budžet iznosi 300.000 EUR. Prijave se šalju takođe do 2. novembra.

Pravo učešća u programskoj liniji za modernizaciju prerađivačke industrije imaju registrovana mikro, mala i srednja preuzeća i preduzetnici koji posluju najmanje 2 godine i čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije.

- Za ovu liniju opredijeljeno je 300.000 EUR, a sredstva mogu biti namijenjena su za nabavku nove proizvodne mašine i/ili specijalizovane opreme za stavljanje u pogon kupljene mašine, kao i polovne proizvodne mašine i/ili opreme (ne starije od pet godina) i/ili specijalizovane opreme za stavljanje u pogon kupljene mašine - navodi se.

Prijave se dostavljaju do 5. decembra.

Za programsku liniju za razvoj klastera opredijeljeno je 150.000 EUR, a pravo učešća imaju klasteri preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća registrovani kao nevladina organizacija ili kao privredno društvo, a koji broje najmanje 3 člana.

Prijave se šalju do 2. novembra.

Programska linija za podsticaj direktnih investicija namijenjena je mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Za ovu namjenu opredijeljeno je 2,3 mil EUR, a ponude se šalju do 2. novembra 2020.

- Ulaganja u materijalnu imovinu obuhvataju investiranje u zemljište i objekte, proizvodne pogone, i pristupe istima, mašine i opremu, kao i troškove zakupa poslovnih prostorija za potrebe realizacije investicionog projeka i investiranje u zakupljeno zemljište, objekte i proizvodne pogone, pod uslovom da period zakupa nije kraći od deset godina od dana zaključenja ugovora o korišćenju sredstava za podsticanje investicija - objašnjavaju iz Ministartsva.

Za podsticaj proizvodnih procesa opredijeljeno je 1,3 mil EUR, a prijave se šalju do 2. novembra.

Linija je namijenjena mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, a podržava ulaganje u opremu, novu ili polovnu, neophodnu za realizaciju investicionog projekta, odnosno za početak, unapređenje, proširenje postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese, kao i povećanje obima proizvodnje, kroz učešće u sufinansiranju nabavke proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje.

Programska linija za razvoj zanatstva namijenjena je preduzećima koja obavljaju zanatsku djelatnost, a poziv je otvoren do 1. decembra.

Ukupan budžet za realizaciju ove linije iznosi 50.000 EUR.

Kroz programsku liniju za podršku digitalizaciji opredijeljeno je 200.000 EUR, a namijenjena je preduzetnicim, mikro, malim i srednjim reduzećima. Rok za dostavljanje prijava je 2. novembar.

Za podršku internacionalizaciji Ministarstvo ekonomije opredijelilo je 100.000 EUR. Ova linija namijenjena je za sufinansiranje nastupa na međunarodnim sajmovima, kompanijskih posjeta sajmovima u cilju povezivanja sa inostranim partnerima i učestvovanje na B2B susretima, te izradu promotivnog materijala.

Za podsticanje cirkularne ekonomije opredijeljeno je 150.000 EUR, a podrazumijeva sufinansiranje aktivnosti kao što su tretman otpadnih voda u agro-prehrambenoj industriji namijenjen preduzetnicima i mikro preduzećima, odnosno tretman otpadnih voda u industriji namijenjen malim i srednjim preduzećima i hotelima.

Ponude se dostavljaju do 2. novembra.

Programska linija za podršku malih ulaganja preduzetnika namijenjena su preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u kojima je 100% u osnivačkoj strukturi osoba ženskog pola ili osobe koje imaju do 35. godina starosti.

- Za ovu programsku liniju obezbijeđenoje 80.000 EUR, a ponude se dostavljaju do 2. novembra - ističu iz ministarstva.

Za pružanje mentoring usluga opredijeljeno je 35.000 EUR, a pravo učešća imaju mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnici koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga.

Prijave se šalju do 30. septembra 2020.

Za razvoj preduzetništva opredijeljeno je 15.000 EUR, a ova linija namijenjena je fizičkim licima - potencijalnim preduzetnicima i postojećim preduzećima koja posluju najduže godinu dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Rok za dostavljanje prijava je 7. septembar 2020. godine.

Sve informacije sa detaljnim objašnjenjima o uslovima učešća u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. godinu možete naći na sajtu Ministartsva ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.