NavMenu

Kroz projekat "Norveška za vas" 370.000 EUR za infrastrukturu i zapošljavanje u manje razvijenim opštinama

Izvor: Mina Četvrtak, 16.07.2020. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Kraljevina Norveška podržaće unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim opštinama kroz sprovođenje 17 projekata. Projekti su vrijedni ukupno 414.000 EUR, od čega Kraljevina Norveška preko projekata "Norveška za vas - Crna Gora" izdvaja 370.000 EUR, dok korisnici bespovratnih sredstava učestvuju sa oko 44.000 EUR.

Iz Ambasade Kraljevine Norveške navode da će zahvaljujući ovim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biti poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

- Norveška podržava manje razvijene dijelove Crne Gore, jer i sama ima iskustva sa udaljenim dijelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da ne emigriraju, pa mi je stoga izuzetno drago što ćemo moći da doprinesemo zapošljavanju naročito osoba iz ranjivih grupa. Kroz projekte koji će obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju i obnovu javne infrastrukture, biće poboljšana i međuopštinska saradnja tako da lokalne samouprave mogu zajednički da riješe izazove s kojima se suočavaju - rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Iz ambasade dodaju da je sedam projekata unapređenja infrastrukture, vrijedno ukupno 250.000 EUR, od čega 223.000 EUR finansira Kraljevina Norveška, dok lokalne samouprave obezbjeđuju učešće od oko 27.000 EUR. Ovi projekti, kako su kazali, poboljšaće turističku, komunalnu i sportsku infrastrukturu u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Mojkovcu, Plavu, Petnjici, Pljevljima, Rožajama i Žabljaku.

- Zajedno sa lokalnim samoupravama i sprovodiocima stručnih obuka, radićemo na poboljšanju lokalne infrastrukture i unaprijeđenju zapošljavanja u manje razvijenim opštinama. Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, očekujemo znajačne rezultate koji će unaprijediti živote stanovnika manje razvijenih područja - rekao je menadžer projekta "Noveška za vas - Crna Gora" Armen Čekić.

Kako se saopšteno iz Ambasade Kraljevine Norveške, kroz javni poziv za sprovođenje stručnih obuka, odobreno je finansiranje deset projekta, koje će uglavnom sprovoditi poslodavci za 60 nezaposlenih osoba, od kojih će 30 dobiti zaposlenje u Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Ulcinju.

- Ovi treninzi i obuke koštaće 164.000 EUR, od čega Kraljevina Norveška izdvaja 148.000 EUR, dok preduzeća i ustanove za obrazovanje sufinansiraju 16.000 EUR - navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da projekat "Norveška za vas - Crna Gora" ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

- Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 mil EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.