NavMenu

Opština Bar opredijelila 150.000 EUR za podsticaje u poljoprivredi

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2020. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Opština Bar raspisala je javne pozive za podsticaje u poljoprivredi vrijedne 150.000 EUR, saopšteno je iz ove opštine.

Za podizanje i opremanje voćnih zasada za 2020. godinu korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih voćnih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje voćarske proizvodnje, izgradnja infrastrukture isistema za navodnjavanje.

Opština je za podizanje i opremanje voćnih zasada opredijelila ukupo 22.000,00 EUR za 2020.godinu. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje voća sa prostorima za sortiranje i pakovanje, gdje je maksimalni iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada maslina, revitalizaciju zasada maslina, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje maslinarstva, izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.

Za ove podsticaje opredijeljeno je ukupno 30.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR. Za revitalizaciju starih maslinjaka odobravaće se sredstva od 7 EUR po stablu.

Za unapređenje pčelarstva korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava za investicije koje se odnose na formiranje ili proširenje pčelinjaka i nabavku opreme za unapređenje pčelarske djelatnosti.

Opština je za pčelarstvo opredijelila ukupno 15.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata za vrcanje, skladištenje, punjenje ili pakovanje meda i drugih pčelinjih proizvoda, gdje je maksimalan iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške aktivnostima za unapređenje ratarske i povrtarske priozvodnje korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanjenovih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.

Za ove investicije opredijeljeno je 26.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje povrća sa prostorima za sortiranje i pakovanje, gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR.

Kada je riječ o podsticaijma za vinogradarstvo i podrumarstvo, korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podršku za zasnivanje novih proizvodnih zasada, modernizaciju postojećih zasada i nabavku opreme za održavanje i čuvanje vinograda, kao i opreme za preradu grožđa, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.


Za nabrojane podsticaje, opredijeljeno je 23.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za vrstu podsticaja koja se odnosi na pomoć u izgradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji vinskog podruma, gdje je maksimalan iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške stočarskoj proizvodnji korisnik ostvaruje pravo na premije za uzgoj stoke po grlu i pomoć u izgradnji objekata za uzgoj stoke i objekata za skladištenje stočne hrane.

Opština je za stočarstvo opredijelila 24.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za pomoć u izgradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji objekata za uzgoj stoke, kao i objekta za skladištenje stočne hrane, gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 10. oktobar 2020.godine, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju ovog programa.

Osim toga, za ovu godinu opredjeljena su sredstva i za izradu tehničke dokumentacije za rješavanje pitanja vodosnadbijevanja na bezvodnom području i rekonstrukciju seoske putne infrastrukture u iznosu od 2.500 EUR, za upravljanje rizicima u poljoprivredi takođe 2.500 EUR, dok je za promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede opredijeljeno 5.000 EUR.

Više informacija o pozivu možete naći na sajtu Opštine Bar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.