Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.05.2020.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Bar opredijelila 150.000 EUR za podsticaje u poljoprivredi

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Opština Bar raspisala je javne pozive za podsticaje u poljoprivredi vrijedne 150.000 EUR, saopšteno je iz ove opštine.

Za podizanje i opremanje voćnih zasada za 2020. godinu korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih voćnih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje voćarske proizvodnje, izgradnja infrastrukture isistema za navodnjavanje.

Opština je za podizanje i opremanje voćnih zasada opredijelila ukupo 22.000,00 EUR za 2020.godinu. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje voća sa prostorima za sortiranje i pakovanje, gdje je maksimalni iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada maslina, revitalizaciju zasada maslina, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje maslinarstva, izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.

Za ove podsticaje opredijeljeno je ukupno 30.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR. Za revitalizaciju starih maslinjaka odobravaće se sredstva od 7 EUR po stablu.

Za unapređenje pčelarstva korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava za investicije koje se odnose na formiranje ili proširenje pčelinjaka i nabavku opreme za unapređenje pčelarske djelatnosti.

Opština je za pčelarstvo opredijelila ukupno 15.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata za vrcanje, skladištenje, punjenje ili pakovanje meda i drugih pčelinjih proizvoda, gdje je maksimalan iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške aktivnostima za unapređenje ratarske i povrtarske priozvodnje korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanjenovih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.

Za ove investicije opredijeljeno je 26.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje povrća sa prostorima za sortiranje i pakovanje, gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR.

Kada je riječ o podsticaijma za vinogradarstvo i podrumarstvo, korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podršku za zasnivanje novih proizvodnih zasada, modernizaciju postojećih zasada i nabavku opreme za održavanje i čuvanje vinograda, kao i opreme za preradu grožđa, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.

Za nabrojane podsticaje, opredijeljeno je 23.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za vrstu podsticaja koja se odnosi na pomoć u izgradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji vinskog podruma, gdje je maksimalan iznos podrške 3.000 EUR.

U okviru podrške stočarskoj proizvodnji korisnik ostvaruje pravo na premije za uzgoj stoke po grlu i pomoć u izgradnji objekata za uzgoj stoke i objekata za skladištenje stočne hrane.

Opština je za stočarstvo opredijelila 24.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR u toku godine, osim za pomoć u izgradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji objekata za uzgoj stoke, kao i objekta za skladištenje stočne hrane, gdje je maksimalna visina podrške 3.000 EUR.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 10. oktobar 2020.godine, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju ovog programa.

Osim toga, za ovu godinu opredjeljena su sredstva i za izradu tehničke dokumentacije za rješavanje pitanja vodosnadbijevanja na bezvodnom području i rekonstrukciju seoske putne infrastrukture u iznosu od 2.500 EUR, za upravljanje rizicima u poljoprivredi takođe 2.500 EUR, dok je za promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede opredijeljeno 5.000 EUR.

Više informacija o pozivu možete naći na sajtu Opštine Bar.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.