Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.05.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ribarima isplaćena podrška u iznosu od 200.000 EUR - Obezbijeđena i nova povoljna kreditna linija preko IRF-a

Ilustracija (Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)
Kroz Poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu, sa ciljem saniranja posljedica pandemije Covid-19, isplaćena je jednokratna podrška za 183 profesionalna ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru u iznosu od 213.300 EUR, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U toku trajanja pandemije Covid-19 posebno su pogođeni profesionalni ribari na moru, jer je zatvaranjem ugostiteljskih objekata i smanjenim intenzitetom rada zelenih pijaca, egzistencija privrednih ribara, njihovih zaposlenih i njihovih porodica u velikoj mjeri bila ugrožena.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva i zahtjevnost djelatnosti kojom se profesionalni ribari bave, te je pripremila poseban paket finansijske pomoći kako bi mogli da prevaziđu trenutno vrlo složenu situaciju.

- Podrška je isplaćena za 183 profesionalna ribara koji su nosioci važećih dozvola za privredni ribolov. Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo - saopšteno je.

Takođe, prilikom određivanja visine podrške uzeta je u obzir i vrsta ribolova kojom se privredni ribari bave odnosno da li je u pitanju veliki ili mali privredni ribolov s obzirom da su, zbog većih izdataka za gorivo, angažovanje posade, troškovi kod obavljanja velikog privrednog ribolova (koče, plivarice) i nekoliko puta veći u odnosu na mali privredni ribolov.

- Minimalni iznos podrške je opredijeljen i za one privredne ribare koji imaju minimalan broj unijetih ribolovnih dana, jer će se i na ovaj način pomoći porodicama kojima je to jedini izvor prihoda, napominjući da je evidencija ribolovnih aktivnosti osnov za određivanje svih vrsta podrške - navodi se u saopštenju.

Osim ove jednokratne podrške privredni ribari mogu kroz poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu koristiti i mjeru intervencije na tržištu kojom će se podržati otkup, skladištenje i plasman ili ustupanje javnim ustanovama.

Takođe, obezbijeđena je i nova povoljna kreditna linija preko IRF kredita za nabavku obrtnih sredstava koji će se odobravati do maksimalnog iznosa od 20.000 EUR, uz kamatu 1,5%, rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine. Vlada je obezbijedila i subvencioniranje kamate tokom grejs psrioda.

- Nastavlja se i realizacija tri javna poziva za modernizaciju profesionalne ribolovne flote kroz agrobudžet za šta su opredijeljena sredstva u iznosu od 280.000 EUR, koja su uvećana za 80.000 EUR u odnosu na 2019 godinu, dok cjelokupni budžet opredijeljen za sektor ribarstva iznosi 2.243.000 EUR, što je značajno uvećanje od 44% u odnosu na prethodnu godinu. Moguće je ostvariti podršku u iznosu od 50% realizovane investicije, najviše do 10.000 EUR kroz javne pozive za modernizaciju profesionalne flote - kažu iz Ministarstva.

Profesionalni ribari će moći u okviru projekta MIDAS II, aplicirati za podršku za nabavku novih plovila i za druge značajno veće investicije. Iznos sredstava koji je na raspolaganju za 2020. godinu po ovom osnovu je 400.000 EUR, a raspisivanje javnog poziva se očekuje u trećem kvartalu.

- Stvaranjem uslova da se tokom trajanja pandemije neometano obavlja izlov ribe, opredjeljivanjem značajnih sredstava za pomoć u prevazilaženju zahtjevnog perioda nakon pandemije i realizacijom mjera agrobudžeta, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede pokazuju kontinuiranu brigu za sektor ribarstva - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.