Izvor: eKapija | Utorak, 05.05.2020.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Tivat raspisala pozive za 11 linija podrške projektima iz oblasti poljoprivrede i turizma

(Foto: YouTube/screenshot)
U skladu sa Planom podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2020. godinu, Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat objavio je javne pozive za 11 linija podrške – sufinansiranja ili finansiranja projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma.

Radi se o sufinansiranju projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma i to za uređenje terena, bašte, livade ili vidikovaca u sklopu domaćinstva koje je u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području opštine Tivat, kao i za opremanje ugostiteljskog, turističkog ili smještajnog objekta u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području opštine Tivat, navedeno je na sajtu Opštine.

Opština će finansijski podržati i izradu projektne dokumentacije za renoviranje postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine.

Obezbijeđena je i podrška razvoju voćarske i vinogradarske proizvodnje, maslinarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture te upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje.

Javni pozivi se objavljuju u okviru Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Plana podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2020.godinu, kojima su utvrđeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja.

- Od ove godine uvedena je nova podrška – za živinarstvo. Takođe, za sektor pčelarstva je omogućena nabavka dodatne opreme za održavanje lokacije na kojoj se nalazi pčelinjak. Nova je i mjera iz oblasti ruralnog turizma za projektnu dokumentaciju – izradu projekta renoviranja postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine. Nove subvencije, kao i unapređenje postojećih mjera, rezultat su kontinuirane saradnje i komunikacije sa poljoprivrednim proizvođačima na lokalnom nivou - saopštio je sekretar za preduzetništvo i turizam Petar Vujović.

Obzirom na novonastalu situaciju usljed epidemije novog koronavirusa u Crnoj Gori, a kako bi u što većoj mjeri pomogli poljoprivrednim proizvođačima, Planom za ovu godinu izmijenjena je procedura korišćenja podsticajnih mjera.

- Omogućili smo avansno plaćanje podrške za mjere putem kojih se vrši nabavka određenih sredstava, opreme, mašina i slično. Ova olakšavajuća procedura omogućiće poljoprivrednim proizvođačima jednostavniji pristup neophodnim finasijskim sredstvima i podsticajima kojima bi održali i unaprijedili poljoprivredna gazdinstva - naveo je Vujović.

Sve informacije su dostupne u Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo u kancelariji broj 17, putem telefonskog broja 661-347 i mejl adrese radmila.kilibarda@opstinativat.com.

Javne pozive možete preuzeti OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.