Izvor: eKapija | Srijeda, 11.03.2020.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za nabavku poljoprivredne mehanizacije podrška do 50% investicije

Ilustracija (Foto: boyan1971/shutterstock.com)
Poljoprivredni proizvođači od danas mogu podnositi zahtjeve za bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme, kroz javni poziv objavljen kroz agrobudžet za 2020. godinu.

- Kroz ovaj poziv poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku do 50% vrijednosti investicije modernizuju i olakšaju rad uz kupovinu jednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice, i priključci za ove mašine. Iskustva iz prethodnih tri godine od kada se primjenjuje ova mjera podrške pokazuju izuzetno veliko interesovanje naših proizvođača - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predmet podrške su i priključci za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice, prikolice i slično.

Korisnici podrške kroz ovaj javni poziv su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i odnose se na sektore stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, zatim ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, a ne više od 2.500 EUR po podnesenom zahtjevu. Nakon realizovane investicije, odnosno kupljene mehanizacije, poljoprivredni proizvođači dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa propratnom dokumentacijom koja je definisana pozivom. Nakon izvršene administrativne i terenske kontrole od strane Ministarstva podrška se isplaćuje korisnicima.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 13. aprila 2020. godine. Javni poziv će se završiti ranije, ako ukupna visina podrške, na osnovu pristiglih zahtjeva, prevaziđe budžetom planirani godišnji iznos, rečeno je iz Ministarstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.