Izvor: eKapija | Utorak, 03.03.2020.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da talenat nađe put - Nevladinim organizacijama gotovo 145.000 EUR

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ministarstvo prosvjete raspisalo je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama, pod nazivom "Da talenat nađe put". Time Ministarstvo nastavlja aktivnosti jačanja talenata kod djece i mladih.

Konkurs će trajati do 31. marta, a za ove namjene opredijeljeno je skoro 145.000 EUR, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete Milica Lekić.

Najniži iznos sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu/programu je 5.000 EUR, a najviši 15.000. Na ovaj konkurs nevladina organizacija može prijaviti najviše dva projekta/programa, ali joj se mogu dodijeliti sredstva samo za jedan.

Cilj konkursa, koji se naslanja na već preduzete aktivnosti poput osnivanja Fonda za kvalitet i talente, su razvoj motivacije učenika, intenzivnije učešće u vannastavnim aktivnostima, razvoj dodatnih znanja i vještina iz pojedinih oblasti i kontinuirano promovisanje značaja talenata.

- Ovaj konkurs predstavlja konktinuitet u odnosu na naše ranije aktivnosti, koje su se u fokusirale upravo na razvoj talenata kod djece. Jedan od najvažnijih projekata tog tipa svakako je bilo formiranje Fonda za kvalitet i talente, iz koga je krajem prošle godine dodijeljeno oko 500 nagrada, od čega veliki dio upravo talentovanoj djeci - rekla je Milica Lekić.

- Svakako, mi uvijek polazimo od stanovišta da svako dijete ima određeni talenat, te se bavimo kako aktivnostima sa djecom čiji je talenat već došao do izražaja, tako i djecom sa kojom je potrebno dodatno raditi kako bi se ustanovilo u kom pravcu ih treba usmjeravati. Upravo zato smo i uveli novi sistem praćenja talenata u školama, putem koga same škole unose u centralni informacioni sistem podatke o sklonostima, afinitetima i interesovanjima djece - zaključila je Lekić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.