NavMenu

Iz fondova EU 3,5 mil EUR za program zapošljavanja - Bespovratna podrška uslovljena kvalitetnim biznis planom

Izvor: Mina Četvrtak, 20.02.2020. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Finansijska podrška u iznosu od 3,5 mil EUR iz fondova Evropske unije, izuzetno je značajna za crnogorske institucije i društvo u cjelini, ocijenjeno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZCG).

Direktor ZZCG, Suljo Mustafić, rekao je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, obezbijedilo toj instituciji prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

On je na promociji Programa u Mojkovcu i Kolašinu rekao da drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7.500 EUR, koji će biti objavljen krajem marta, Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija.

- Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene - istakao je Mustafić i naglasio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim koji žele da pokrenu svoj biznis.

- To potvrđujemo i svakodnevnim posjetama opštinama na sjeveru u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve informacije o mogućnostima dobijanja bespovrarne podrške - rekao je Mustafić.

Kako je naveo, bespovratna podrška od 3.000 do 7.500 EUR, uslovljena dobrim i kvalitetnim biznis planom, može poslužiti kao početni kapital za razvoj biznis ideja.

- Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je vrijedan 18 mil EUR, u kojem Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona a Vlada Crne Gore obezbjeđuje 2,7 mil EUR za njegovu realizaciju - pojasnila je službenica za implementaciju u Direkciji za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Granica Simićević.


Prema njenim riječima, Program je zvanično počeo da se sprovodi u julu 2018. godine, potpisivanjem Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK.

- Cilj programa je da se obezbjedi razvijeno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva - dodala je Simićević.

Predsjednici opština Mojkovac i Kolašin prepoznali su Program geantova za samozapošljavanje kao dobru šansu za smanjenje nezaposlenosti.

- Danas želim građane Mojkovca da ohrabrimo da uzmu učešće u ovom pozivu kako bi njihove biznis ideje postale osnova za uspješno poslovanje budućih preduzeća - istakao je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović dodao je da će Opština Kolašin zainteresovanim nezaposlenim pružiti logističku podršku pri izradi biznis planova u fazi apliciranja za taj poziv.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.