NavMenu

Za unapređenje proizvodnje maslinarima bespovratna podrška do 50% investicije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.02.2020. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)
Maslinari i ove godine imaju mogućnost da kroz agrobudžet dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50% investicije i da podignu nove maslinjake, revitalizuju postojeće, da nabave opremu, sisteme za navodnjavanje, podignu podzide u maslinjacima, čime značajno mogu unaprijediti svoju prooizvodnju.

Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva kroz koji mogu dobiti navedenu podršku za realizovane investicije objavljen je danas (17. februar).

Podržavaju se investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao i nabavka opreme za maslinarstvo koja je usmjerena na osavremenjavanje proizvodnje.

Prihvatljive investicije za podršku su: kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo, zatim materijala za zidanje podzida u maslinjacima. Podrška se takođe daje za revitalizaciju maslinjaka.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, a 55% za one podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 EUR dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 EUR u toku godine.

Korisnici podrške po ovom pozivu treba da budu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja u momentu podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške.

Rok za dostavljanje zahtjeva je do 1. novembra 2020. godine, osim za izgradnju podzida gdje se zahtjev za odobravanje podrške dostavlja najkasnije do 1.07.2020.godine.

Maslinarima na raspolaganju i druge brojne mjere podrške

Maslinari, kao i proizvođači iz drugih sektora, imaju na raspolaganju i druge javne pozive iz mjera ruralnog razvoja, kojih u ovogodišnjem agrobudžetu ima 23 i za koje je opredijeljeno 40 mil EUR, 7,3 miliona više nego prošle godine.

Takođe, maslinari će ove godine kao i ostali proizvođači iz sektora biljne proizvodnje, kroz direktna podršku, imati veću subvenciju po hektaru - 200 EUR po hektaru, a mladi maslinari (do 40 godina) imaće više - 210 EUR po hektaru, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.