NavMenu

Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu još 320.000 EUR - Dostavljanje ponuda do 9. decembra

Izvor: Beta Ponedjeljak, 02.12.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Savjet za regionalnu saradnju (RCCC) saopštio je da je objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma u iznosu 320.000 EUR za finansiranje maksimalno sedam projekata iz regiona Zapadnog Balkana.

- Region godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija - rekla je vođa projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snježana Derviškadić, navedeno je u saopštenju.

Dodala je da su tokom posljednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta.

- Treba da nastavimo da radimo na produživanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeća, jeseni i zime - rekla je ona.

Kako je precizirala, treći poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.

- Poziv je usmjeren na dodatno unapređenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima - kazala je Derviškadić.

U segmentu avanturističkog turizma, RCC će finansirati aktivnosti kojima se unapređuje protok posetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, aktivnosti koje razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze, kao i aktivnosti koje lokalne pružaoce usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrijednosti sektora turizma.


Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

U oblasti kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovijedanja, interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, kao i promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar.

Ovo je treći i posljednji poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru tekućeg projekta Saveta za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.