JP za nacionalne parkove Crne Gore


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
JP za nacionalne parkove Crne Gore
ADRESA
Trg vojvode Bećir-bega Osmanagića 16, 81000 Podgorica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Plan nabavke
Isporučioci
Video
Opis djelatnosti
Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.


Prostori nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija čine oko 10 % teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.


Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.


Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980.godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977.god. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989.god., a 1995.god. je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).


Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Vijesti