NavMenu

Cirkularna ekonomija donosi Kataru 17 mlrd USD do 2030. godine

Izvor: eKapija Utorak, 31.01.2023. 09:54
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Radoslaw Prekurat)
Model cirkularne ekonomije donijeće ogromne finansijske, društvene i ekološke koristi Kataru, istakla je Agencija za promociju investiranja u ovoj zemlji. Izraženo brojkama, cirkularna ekonomija donijeće dodatnih 17 mlrd USD do 2030. godine što je 10% BDP, kao i 19.000 novih poslova.

Studija koja istražuje potencijal u sektoru upravljanja otpadom u Kataru ističe da napredna povezanost i infrastruktura potencijalnim investitorima otvaraju značajne mogućnosti u recikliranju, tehnologijama "od otpada ka energiji", kao i oporavljanju materijala.

Katar kao dobro povezani logistički i komercijalni centar može da predvodi održivo upravljanje otpadom u arapskom svijetu, pokazala je studija.

Izdvojena su četiri faktora koja podupiru industriju upravljanja otpadom. Prvi je recikliranje koje ohrabruje razdvajanje otpada i upotrebu recikliranih materijala u građevinskim projektima. Drugi je konverzija otpada u energiju, jer Katar generiše više od 30 MWh električne energije od svog Centra za upravljanje otpadom.

Treći faktor je oporavak materijala, što je velika mogućnost zarade jer se otpad u Kataru sastoji od 5% metala, 30% aluminijuma, manje od 70% čelika. Četvrti faktor je partnerstvo različitih institucija.

U trenutnom sistemu upravljanja otpadom učestvuje 9 postrojenja, a prema klimatskoj strategiji Katara potrebno je zatvoriti i rehabilitovati nesanitarne deponije i postići 15% recikliranja komunalnog otpada.


Do 2050. godine količina otpada širom svijeta biće 3,4 milijarde tona godišnje

U studiji se navodi i da u gradovima živi 85% populacije Katara, a očekuje se da će ovaj broj do 2050. godine porasti na 90%. Koraci u smjeru održivog življenja već su napravljeni, pa u djelovima Dohe postoje mjesta za sakupljanje guma, fabrike za tretman otpadnih voda, centralno hlađenje. Studija pokazuje da će održiva vizija biti imperativ u narednim decenijama.

Sa tim dolaze direktne i indirektne ekonomske koristi, od industrijskog otpada koji sa 50% ima najveći udio u ukupnom otpadu, do dugoročnih koristi zaštite životne sredine jer se očekuje da ekonomije u budućnosti sve više zavise od održivosti prirodnih sistema.

Zbog rasta populacije i industrijalizacije, sve će više dragocjenog prostora na planeti biti zauzeto, a procjenjuje se da će do 2050. godine količina otpada širom svijeta narasti na 3,4 mlijarde tona. Ali ističe se da ova enormna cifra sadrži i nevjerovatno mogućnosti za održive investicije u upravljanju otpadom, posebno u regionu kakav je Katar koji proizvodi 6% svjetskog otpada a gdje otpad trenutno odlazi uglavnom na deponije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.