NavMenu

Austrija prva u EU subvencioniše popravku električnih uređaja

Izvor: Euractiv Četvrtak, 19.05.2022. 13:01
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Ali Abdul Rahman)
Austrija će uz podršku Evropske unije subvencionisati popravku starih ili pokvarenih električnih aparata kako bi građane podstakla da ih što duže koriste, a krajnji cilj je zaštita resursa, životne sredine i podrška održivoj cirkularnoj ekonomiji.

Država će od 26. aprila građanima putem bonova finansirati do 50% izdataka za svaku popravku nekog električnog ili elektronskog uređaja, pri čemu subvencija države može da bude maksimalno 200 eura, prenijeli su austrijski mediji.

Projekat "bonus za popravke" osmislilo je austrijsko Ministarstvo za zaštitu klime i za tu svrhu je do 2026. već obezbijeđeno 130 mil EUR iz Fonda za obnovu "Sledeća generacija EU".

Slični projekti već postoje u nekim austrijskim pokrajinama i u njemačkoj Tiringiji, ali je Austrija prva članica EU koja takve subvencije uvodi na nivou cijele države.

Stanovnici Austrije će onlajn moći da naruče jedan bon za uređaj koji namjeravaju da poprave, ali je upotreba bona ograničena na servisere i radionice koji su se uključili u akciju i koji imaju sjedište ili predstavništvo u Austriji. Važenje vaučera ističe posle tri nedelje, a građani će odmah posle toga već moći da naruče i novi.

- Što više popravljamo i što manje bacamo, utoliko više štedimo resurse - rekla je austrijska ministarka ekologije Leonor Gevesler.

Ona je naglasila da se na taj način ne štede samo sirovine i stvara manje otpada, nego se stvaraju i nova radna mjesta u zanatskim radionicama.

- Svake godine proizvodimo ogromnu količinu elektronskog otpada i tako opterećujemo životnu sredinu - rekla je ministarka, dodajući da popravke bije loš glas da su skupe i komplikovane, a da su novi električni uređaji odmah iza ugla.

Državna subvencija odnosi se na popravku gotovo svih električnih i elektronskih uređaja koji se koriste u domaćinstvima.

Odnosi se na aparate koji se napajaju preko kabla, iz akumulatora ili baterija ili sunčevom energijom, a riječ je na primjer o mašinama za pranje veša, televizorima, pametnim telefonima, bušilicama, mašinama za pravljenje kafe, usisivačima, muzičkim uređajima.

Austrijanci, međutim, neće moći da traže od države da im naknadno refundira troškove već će bon morati da zatraže i iskoriste u vrijeme popravke uređaja. Subvencijom su obuhvaćena isključivo fizička lica.

Privredna komora Austrije pozdravila je inicijativu kao "vin-vin situaciju" za životnu sredinu i za potrošače. Prema navodima komore, učešće servisa za popravku je jako veliko, a akcija će u svijetlu današnjeg globalnog manjka sirovina doprinijeti jačanju svijesti "da mentalitet bacanja više ne odgovara ovom vremenu".

Potez vlade pozdravila je i ekološka organizacija Global 2000, koja je zatražila da se subvencije prošire i na druge vrste proizvoda i da popravke budu praćene i poreskim olakšicama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.