NavMenu

Takmičenje doprinosi cirkularnoj ekonomiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.07.2021. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
Sve je više apela širom svijeta da se ustanovi produžena odgovornost proizvođača, kako bi se količina otpada smanjila, a uređaji koje svakodnevno koristimo, duže trajali. Produžena odgovornost proizvođača jeste efikasan način borbe sa sve većim količinama otpada, a kako bi ona bila ustanovljena, neophodno je da postoji takmičenje između više organizacija. To je rezultat nove studije koju je sprovela Evropska reciklažna platforma, a čiji rezultati važe za elektronsku i električnu opremu, baterije i pakovanja.

Studija je pokazala da organizacije koje posluju u kompetitivnom okruženju pokazuju snažan fokus na privlačenju inovacija i poboljšanju usluga koje nude proizvođačima. Takođe, veće je zadovoljstvo mušterija i efikasnija primjena aktivnosti za upravljanje otpadom, poput prikupljanja, sortiranja i recikliranja. Monopolistički sistemi, s druge strane, oslanjaju se na efektivne, ali često skupe inovacije i imaju viši rizik zloupotreba ako je transparentnost nedovoljna.

Direktor konsultantske kuće Landbell Group Jan Patrick Schulz kaže da se produžena odgovornost proizvođača poslednjih godina pokazala kao efikasan način borbe sa jednim od najvećih problema današnjice - rastućim količinama otpada.

- Kao što nova studija sugeriše, ovaj instrument je naročito moćan i efikasan kada postoji takmičenje između više učesnika. Kako bismo ubrzali tranziciju ka cirkularnosti, treba da otklonimo prepreke za takmičenje i da izbjegnemo koncentraciju tržišne moći u svim fazama upravljanja otpadom - ističe Schulz.

U cilju jačanja kompetitivnih EPR šema (produžena odgovornost proizvođača), studija sugeriše uspostavljanje koordinacionih tijela nezavisnih od privatnog interesa. Glavni zadatak ovih tijela bio bi koordinacija i praćenje raspodjele kolektivne odgovornosti, upravljanje zajedničkim aktivnostima poput kampanja za podizanje svijesti i funkcija posrednika između profesionalaca i drugih stejkholdera, uključujući lokalne vlasti. Studija preporučuje i harmonizaciju propisa unutar EU.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.