NavMenu

Evropska klimatska politika i cirkularna ekonomija su neraskidivo povezane

Izvor: eKapija Srijeda, 21.07.2021. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Gerd Altmann)
Evropska komisija je usvojila paket predloga koji treba da omogući da politike EU po pitanju klime, energije, upotrebe zemljišta, transporta budu spremne za smanjenje emisije gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Klimatski i energetski paket koji je nazvan "Spremni za 55" podržala je i krovna organizacija koja predstavlja interese evropske industrije reciklera EuRiC.

Dostizanje pomenutih ciljeva je neophodno da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine i da Evropski Zeleni sporazum postane realnost. Među mjerama koje paket predviđa su povećana upotreba obnovljive energije (40% energije treba da dođe iz obnovljivih izvora do 2030. godine), veća energetska efikasnost, smanjenje emisija novih automobila, očuvanje biodiverziteta, kao i plan da se posadi tri milijarde drveća širom Evrope do 2030. godine.

Dok neke organizacije smatraju da su predloženi ciljevi nedovoljni za ostvarenje ambicioznih planova, asocijacija reciklera EuRiC pozdravlja usvajanje predloga. Takođe, podsjeća da zamjena sirovina recikliranim sirovinama čuva ogromne količine energije i zato ima ključnu ulogu u podržavanju energetski intenzivnih industrija ka dekarbonizaciji i cirkularnosti.

Iz ovog udruženja podsjećaju da upotreba recikliranog čelika čuva 58% CO2 u poređenju sa sirovim materijalom. Za bakar, taj procenat je još viši, 65%, a za aluminijum najviši 92%. Primjera radi, 2018. godine upotreba 93,8 miliona tona recikliranog otpada u proizvodnji čelika sačuvala je 157 miliona tona CO2. To je ekvivalentno emisijama koje oslobađa automobilski saobraćaj u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji zajedno, kažu u ovom udruženju.

Predsjednica EuRIC Cinzia Vezzosi naglašava da recikleri očekuju mnogo od implementacije paketa.

- Klimatska politika i cirkularna ekonomija idu ruku pod ruku. Evropska industrija koristi samo samo 12% recikliranih materijala. Da bi se povećala tražnja za upotrebom cirkularnih materijala i poslali jaki signali tržištu, neophodno je da se usvoje snažni podsticaji poput obaveznog recikliranog sadržaja i boljeg okvira za sistem trgovine emisijama - istakla je Vezzosi.

Takođe, evropski recikleri traže da se adekvatno uspostavi cijena ugljeničnog otiska uvezenih poluzavršenih metalnih proizvoda.

- Ali isto tako, potrebno je ujednačiti polje sirovih i recikliranih materijala koji su dobijeni iz neevropskih zemalja, često pod lošim ekološkim i društvenim uslovima - zaključila je Vezzosi.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.