NavMenu

shADe, Veb plug-in koji blokira neekološke modne brendove

Izvor: cirkularnaekonomija.org Srijeda, 12.05.2021. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Šta bi bilo kada bi, dok kupujete odeću onlajn, sve neodržive kompanije automatski bile blokirane - pitanje je koje su postavili studenti Imperial college London i Royal college of Art nakon što je H&M prije dvije godine lansirao svoju "conscious" kolekciju održive odjeće, koju je veliki dio aktivista iskritikovao zbog nedovoljno transparentnih podataka o tome na koji su tačno način ti proizvodi bolji za životnu sredinu od drugih.

I tako su studenti napravili veb plug-in koji radi upravo to - blokira digitalni marketing kompanija sa niskim ekološkim skorom. Umjesto toga, predlaže proizvode brendova koji imaju podatke koji potvrđuju njihove ekološke tvrdnje. Plug-in pod imenom shADe je dobitnik nagrade u studentskoj kategoriji "Ideje koje mijenjaju svijet" koju dodjeljuje Fast Company.

- Nakon obmanjujućeg marketinga H&M pomislili smo: evo mogućnosti da dizajniramo nešto što će osnažiti mušterije u pravljenju odgovornih izbora. Obezbijedili smo im alatku koja će im učiniti izbor jednostavnijim i mislim da će zbog toga kompanije morati da budu odgovornije. Jer kad vide da njihova digitalna marketinška strategija odbija korisnike od njih, moraće da promijene ono što rade - kaže Fatimah El-Rashid, jedna od kreatorki plug-ina.


Povećanje svijesti o neodrživim praksama u brzoj modi

Kako bi se izračunao skor održivosti brenda, plug-in sarađuje sa aplikacijom Good On You koja prikuplja podatke modnih brendova u tri glavne kategorije: ljudi, što uključuje pitanja kao što su plate i bezbednost na radnom mestu; planeta, što pokriva održive prakse, od upotrebe resursa do zagađenja mikrovlaknima i životinje što uključuje politiku brenda prema dobrobiti životinja.

Kada korisnik kupuje u onlajn prodavnicama poput Asos-a, dok skroluje gledajući odjeću različitih brendova, shADe blokira proizvode koji su dobili loš "Good On You" rejting.

Loš izbor prate emotikoni - narandžasta i crvena tužna lica, dok se žuti smajli pojavljuje uz proizvode sa visokim skorom. Plug-in takođe obezbjeđuje kupcima da dobiju više informacija o tome šta loš rejting zapravo znači.

Tim očekuje da beta verzija uskoro bude dostupna i nadaju se da će shADe doprinijeti povećanju svijesti o neodrživim praksama u brzoj modi i jasno poručiti brendovima da ljudi obraćaju pažnju na svoj ekološki uticaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.