NavMenu

Kako do cirkularne ekonomije - Primjer Japana i Holandije

Izvor: cirkularnaekonomija.org Srijeda, 24.03.2021. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sasin Tipchai from Pixabay)Ilustracija
Zakoni koji podstiču smanjenje plastičnog otpada, saradnja javnog i privatnog sektora, inicijative na državnom nivou koje promovišu ponovnu upotrebu, javne nabavke održivih proizvoda, poput uniformi za radnike u javnom sektoru – neke su od mjera koje su usvojili Japan i Holandija kako bi ubrzali transformaciju sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

Uloga vlada u ovom procesu je veoma značajna jer one pomažu u oblikovanju novih ponašanja, istakao je na onlajn sesiji u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma ministar zaštite životne sredine Japana Shinjiro Koizumi.

Prema njegovim riječima, Japan se kreće ka svijetu koji će biti cirkularniji i decentralizovaniji. Da bi to postigao, Japan je razvio niz instrumenata, uključujući vodič za održive finansije i nove politike, kao i zakon čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada.

Cilj zakona je da motiviše proizvođače da koriste manje plastičnih materijala ili da usvajaju alternativne materijale. Zato je u planu vodič za proizvođače o koracima o kojima treba da razmišljaju u dizajnu i proizvodnji, kao i uspostavljanje sertifikacionog sistema za proizvode pravljene u skladu sa vodičem.

Osim toga, Vlada Japana je najavila javno-privatno partnerstvo u cirkularnoj ekonomiji čiji je cilj da prikupi najbolje prakse i identifikuje prepreke i rješenja i na domaćem i međunarodnom nivou.

- Neophodno je da svi redizajniramo naše ekonomske sisteme kako bismo ih učinili održivijim i otpornijim. Partnerstvo javnog i privatnog sektora je apsolutno neophodno. Verujem da samo ako udružimo snage možemo napraviti razliku - istakao je japanski ministar.

I Holandija vjeruje da je saradnja krucijalna za razvoj cirkularne ekonomije. A u toj saradnji važnu ulogu igraju vlade tako što kreiraju olakšice za cirkularne prakse.

Primjera radi, holandska vlada, kao veliki klijent u oblasti građevinarstva, može da postavi set očekivanja za cirkularne prakse, objasnila je ministarka zaštite životne sredine Holandije Stientje van Veldhoven. Ili, putem nabavki održivo dizajniranih uniformi za radnike u industriji odbrane, vlada može pomoći promociji cirkularnih principa za tekstil.

Druge inicijative su takođe dobrodošle, poput one koja promoviše ponovnu upotrebu kancelarijskog namještaja. Vladin program za cirkularnu ekonomiju u Holandiji namjerava da do 2030. smanji upotrebu prirodnih resursa za 50%.

- Saradnja mora da postoji u svim sektorima i da pređe granice država. Akcija je neophodna. Nema načina da se postigne ugljenična neutralnost bez cirkularne ekonomije - zaključila je holandska ministarka zaštite životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.