NavMenu

Supermarketi na meti kritika zbog bacanja hrane, ali britanski Tesco ima rješenje za ovaj problem

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije Subota, 17.10.2020. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Uoči Međunarodnog dana podizanja svijesti o bacanju hrane koji je 29. septembra prvi put obilježen, najveći britanski maloprodajni lanac Tesco udružio se sa aplikacijom za dijeljenje hrane Olio u akciji čiji je cilj smanjenje otpada od hrane.

Hiljade ljudi već daju hranu i druge kućne potrepštine svojim komšijama putem aplikacije, ali ovo je prvo nacionalno partnerstvo sa velikim lancem supermarketa. U projektu će učestvovati svih 2.700 Tescovih marketa koje će posjećivati 8.000 Olio volontera u potrazi za hranom kojoj ističe rok upotrebe. Kada prikupe proizvode, odmah će ih postavljati na aplikaciju, kako bi bili spremni za isporuku svima koji se besplatno registruju.

Nacionalna akcija Tesca i Olia slijedi nakon uspješne šestomjesečne probe u 250 radnji koje imaju najviše viška hrane, uključujući svježe voće i povrće i pekarske proizvode. Za pola godine preko aplikacije je podijeljeno 36 tona hrane, odnosno 195.000 proizvoda, a polovina se razgrabila za manje od sata od trenutka postavljanja na aplikaciju.


Banke hrane biće sve traženije

Partnerstvo dvije kompanije jedan je od dobrih sistema za rješavanje problema otpada od hrane koji postaje sve veći. Globalno, trećina proizvedene hrane se baci, a u Velikoj Britaniji, domaćinstva su krivci za polovinu otpada. Procjenjuje se da se godišnje baci hrana u vrijednosti od 15 milijardi funti, što prosječno domaćinstvo košta 730 funti. Na meti kritika su i supermarketi zbog velike količine hrane koja se baci umjesto da se preda bankama hrane. Najveća britanska mreža banki hrane Trušell Trust upozorila je da će se zbog otkaza izazvanih pandemijom, stopa siromaštva na Ostrvu udvostručiti do Božića, a sa njom će doći i do eksplozije potražnje za bankama hrane.


U Tescu koji već sarađuje sa dobrotovornim organizacijama putem kojih donira 2 miliona obroka mjesečno, kažu da su ponosni na svoj posao smanjenja otpada od hrane i posvećeni tome da se ne baci nijedan komad kvalitetne hrane.

Ovo nije prva akcija Tesca u pravcu cirkularne ekonomije. Sa kompanijom Loop, Tesco je nedavno pokrenuo pilot projekat višekratnih pakovanja, koji mušterijama omogućava da dopune proizvod umjesto da stalno kupuju drugi, u novom jednokratnom pakovanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.