NavMenu

Traži se ekološko rešenje za stare gume za bicikle

Izvor: cirkularnaekonomija.org Utorak, 08.09.2020. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Bicikl je ekološki način prevoza, ali nedovoljno se govori o problemu sa kojim se biciklistička industrija svakodnevno suočava - bacanje guma. Svake godine u Velikoj Britaniji se baci nevjerovatnih 44.000 tona spoljnih i unutrašnjih biciklističkih guma, a 99% završi na deponijima, tvrde osnivači Velorima, kompanije koja želi da postane prvi britanski recikler biciklističkih guma.

Ove gume se uglavnom prave od sintetičkog materijala koji nije biorazgradiv. Umjesto toga, guma se pretvara u mikroplastiku koja zagađuje okeane i zemljište. Zato je Velorim inicirao Nacionalnu shemu za recikliranje biciklističkih guma koja podrazumijeva uspostavljanje centara za prikupljanje guma širom zemlje. U shemu će biti uključeni serviseri bicikli, prodavci i iznajmljivači, a od biciklista se očekuje da plate 50 penija za spoljne gume i 20 penija za unutrašnje. Sve što se prikupi pretvoriće se u nove materijale ili na drugi način biće ponovo upotrijebljeno, a cilj je da se 85% guma skloni sa deponija.

Shema bi trebalo da počne ovog mjeseca, a da postane operativna krajem godine. Velorim planira da pretvori reciklirane gume u djelimično devulkanizovane polimere. Kompanija planira da naplati 90 funti za paket u kom je 150-180 spoljnih guma i 20 funti za 180-200 unutrašnjih guma.

Direktor Velorima Ričard Lorens (Richard Lawrence) objasnio je da se već bave reciklažom bicikala iz kojih se izdvajaju čelik, plastika i guma, ali do sada nisu mogli da nađu nikog u svijetu ko bi prikupljao gume.

- Siguran sam da će biciklisti prihvatiti ideju da je sa recikliranjem povezan mali namet, jer ćemo 85% guma skloniti sa deponija - kaže Lorens.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.