NavMenu

Put do pakla je popločan biorazgradivom plastikom?

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2020. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Andrew Martin)
Otkako se plastika (s pravom) našla na stubu srama, ekološki svjesni potrošači prigrlili su ono što su vjerovali da je zelenija alternativa - pakovanja s prefiksom biorazgradiv. Naučnici su odmah upozorili da proizvodi koji djeluju kao da su dobri za prirodu - biorazgradive kese, flaše, šolje za kafu za ponijeti - imaju i drugu stranu medalje. O tome govori i novi izvještaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine, koji ističe da je potrebno jasnije označavanje biorazgradive plastike, kao i informisanje potrošača o odlaganju i tretiranju ove plastike kako se ne bi napravilo više štete nego koristi.

Biorazgradiva plastika je ona koja se razgrađuje aktivnošću mikroorganizama, ali kada ova plastika dospe na deponije, što je čest slučaj, oslobađa se metan, gas koji doprinosi globalnom zagrijavanju. Sa druge strane, uslovi za razgrađivanje kompostabilne plastike postoje gotovo isključivo u industrijskim postrojenjima za kompostiranje. Kućni uslovi i otvoreni prostor znatno su drugačiji i to utiče na stopu i domet razgradivosti.

Autori izvještaja ističu da biorazgradiva plastika može pružiti značajne ekološke koristi ako se koristi za specifične situacije i odloži pravilno. Ali ni tada, ne smijemo se oslanjati osključivo na nju. A da bi se iz biorazgradive plastike izvuklo najviše, neophodna su poboljšanja u upotrebi i odlaganju, kao i informisanost potrošača.

Nije lako razumjeti razlike između "može da se kompostira u industrijskim postrojenjima za kompostiranje", "može da se kompostira u kućnim uslovima", "biorazgradivo u slatkoj i slanoj vodi i zemljištu", "biozasnovano". Istraživanje u Njemačkoj pokazuje da je 58% ispitanika mislilo da sva bioplastika može da se kompostira. Zato je neophodna jasna komunikacija sa potrošačima, kažu autori izvještaja.

Ovo potvrđuju i ranije studije, poput one koju je sprovela Imodžen Naper (Imogen Napper) sa Univerziteta u Plimutu. U studiji koja je uzdrmala javnost testirane su kese koje su označene kao biorazgradive, kompostabilne i oksidegrabilne, kao i konvencionalne. One su ostavljene u tri različita prirodna okruženja tokom tri godine: u zemlji, moru i na otvorenom vazduhu. Kese označene kao kompostabilne potpuno su nestale u roku od tri mjeseca otkako su ostavljene u morskoj vodi. U zemlji su nedirnute dvije godine, ali su se raspale kada su napunjene. Ostatak kesa, uključujući i one označene kao biorazgradive, i dalje su bile prisutne u zemlji i morskoj vodi i nakon tri godine i čak su mogle da izdrže teret. Nakon 9 mjeseci na otvorenom vazduhu, sve kese su se raspale, što se objašnjava uticajem sunčeve svjetlosti koji pomaže razbijanju plastike. Ali, kako je Napper upozorila, one su samo raspale na sitnije djelove, mikroplastiku što je još problematičnije, jer se ne može očistiti.

I drugi naučnici se slažu, ističući da bi dio problema mogao da se riješi drugačijim označavanjem koji neće dovesti u zabludu potrošače. "Razgradiv, ali pod tačno određenim uslovima" je primjer takve etikete.

Ali, kako i autori izvještaja poručuju, biorazgradiva plastika, čak i kad se isprate sve smjernice, nije jedino rješenje. I dalje te proizvode potrošači koriste samo jednom, pa ih odbacuju, što je svakako manje prihvatljiva alternativa od biranja proizvoda koji se mogu više puta upotrebiti i tek na kraju reciklirati.

M. Dedić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.