NavMenu

Šta svaki menadžer treba da zna o finansijama poslovanja?

Izvor: eKapija Petak, 29.03.2024. 05:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Predznanje u oblasti finansija je izuzetno važno, kao i razumijevanje do čega informacije koje bilježimo kroz vrijeme kasnije vode. Kada ste mali, svaki vlasnik u glavi drži sve važne informacije. Ali vam tada računovođa nužno i ne treba - dovoljno je dobro poznavanje excel-a i propisa.

Međutim, firme se razvijaju i javlja se potreba za računovođom, kao i kvalitetnim bilježenjem broja informacija. Tada počinju da se javljaju prvi problemi koji mogu da variraju. Najčešći uzrok su nedovoljno poznavanje razlika između računovodstva, finansija i kontrolinga, što uzrokuje nerealna očekivanja šta računovođa treba da isporuči, piše omegact.biz.


Da li možemo od molera tražiti da nam sredi struju?

Možemo, samo je pitanje šta ćemo dobiti. Kada pričamo o računovodstvu, bavimo se primarno zadovoljenjem zakonskih propisa od strane države, i svi u ovom dijelu možemo da prepoznamo PDV i porez na dobit. Kada govorimo o finansijama, tu se značajnije šire stvari. Važno je da svaki rukovodilac stvori jasnu razliku i očekivanja šta nam donosi jedno, a šta drugo.


A šta se dešava kada nam za neko treće lice treba izvještaj?

Vjerovatnoća je velika da ćemo zamoliti računovođu da nam isporuči izvještaj u kome ćemo dobiti skup najrazličitijih informacija sa kojim ne možemo ništa dalje da uradimo. Nastane šok pri pregledu istog, u kome nisu bilježene promjene koje nastaju na način na koji smo očekivali. Naravno, to očekivanje je prisutno, iako nikad nismo izdvojili vrijeme da iskomuniciramo jasno čime se naša kompanija bavi, šta je važno bilježiti i na koji način kako bi izvještaji oslikavali realnu sliku poslovanja.

To je razlog zbog čega je potrebno da pored "saveznika" kog imate u svom knjigovođi da i sami imate finansijsku pismenost i kompetencije. Čime god da se bavite, bilo da imate svoj biznis, planirate da ga pokrenete ili radite u nekoj firmi, poznavanje finansija biće odlučujući faktor od koga zavisi uspjeh poslovanja, posebno ako donosite odluke koje utiču na cjelokupan biznis.


Šta menadžer treba da ima od vještina upravljanja finansijama?

Ako vas zanima šta je to što svaki menadžer treba da zna finansijama, najjednostavnije rečeno bi to bilo da zna da upravlja budžetom. To znači da ima sposobnost da procijeni kako je stvarno stanje u kompaniji, sa kakvim rezultatom kompanija posluje i kolika je njena neto vrijednost; da li je poslovanje likvidno i kompanija može uredno da plati svoje račune i drugo.

Suština je da svaki biznis ostvaruje daleko veći uspjeh ukoliko menadžeri imaju bolje performanse kada razumiju kako se mjeri finansijski uspjeh i kako oni mogu da utiču na poslovni rezultat organizacije. To znači da menadžeri trebaju da razumiju šta brojevi u finansijskim izvještajima - bilans stanja, bilans uspjeha i izvještaj o tokovima gotovine, i drugi.

Da bi se ti ciljevi postigli, i da biste bili u stanju da povlačite pametne i pravovremene finansijske poteze, potrebna vam je adekvatna, interaktivna finansijska edukacija. Ona treba da vam pruži korisna i odmah primjenjiva znanja i vještine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.