NavMenu

Sedam savjeta kako bolje iskoristiti pauzu na poslu

Izvor: BIZLife Srijeda, 21.02.2024. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bernie_moto_photo/shutterstock.com)Ilustracija
Prema jednom od istraživanja, pauzom na poslu možete povećati koncentraciju, što dovodi do rasta produktivnosti. Osim toga, ublažavate stres, čime štitite svoje mentalno zdravlje.

Ovo se posebno odnosi na sedentarne poslove, tj. poslove kod kojih nema fizičke aktivnosti, a koji nose veći rizik po kardiovaskularni i metabolički sistem, kao i rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Teksasu. Portal Persona je izdvojio sedam savjeta kako bolje iskoristiti pauzu na poslu.


Prepoznajte svoj radni ritam

Svako ima jedinstven radni ritam - vrijeme kada je najviše koncentrisan i vrijeme kada je manje produktivan. Tako da obratite pažnju na svoj radni ritam, tj. pratite svoj nivo energije tokom sedmice. Tako da pauzu planirajte za vrijeme kada vam se desi prirodni pad energije, a time ćete se prilagoditi svom prirodnom ritmu.


Koristite Pomodoro metodu

Pomodoro metoda je tehnika upravljanja vremenom kojom možete strukturirati radne pauze. To podrazumijeva da nakon 25-minutnog rada imate petominutnu pauzu. Posle četiri ovakva ciklusa (25 minuta rada i pet minuta pauze), uzmite dužu pauzu u trajanju od 15 do 30 minuta. Na ovaj način ćete održati koncentraciju i nivo energije.


Uključite fizičku aktivnost

Tokom pauze pokušajte da uključite neki oblik fizičke aktivnosti, kao što je istezanje, brza šetnja ili čak neka poza joge. Fizičkom aktivnošću se pospešuje cirkulacija krvi, čime se mozgu osigurava više kiseonika. Time se smanjuje rizik od zdravstvenih problema povezanih sa dugim sjedenjem. Osim toga, na određeno vrijeme se odvajate od posla, što je mentalno osvježenje.


Vježbanje svjesnosti

Pauze su odlična prilika za vježbanje svjesnosti, što može biti jednostavno poput fokusiranja na način disanja. To vam pomaže u smanjenju stresa, poboljšanja mentalnog stanja, da se na posao vratite mirniji i fokusiraniji. Možete isprobati i kratku meditaciju tokom duže radne pauze


Isključite se u potpunosti

Potrudite se da pauza zaista pauza. To znači da se u potpunosti udaljite od svojeg radnog okruženja, izbjegavate provjeru poruka ili mejlova. Potpuno isključivanje je od suštinskog značaja da bi vaš um dobio odmor koji mu je potreban da se regeneriše i da bude osvježen, prenosi Klix.ba.


Brinite o svom tijelu

Pauze iskoristite za hidrataciju i konzumiranje hranjivih grickalica. Hidratacija i dobra ishrana su neophodni za održavanje energije, funkcija mozga i opšteg zdravlja. Imajte na umu da je cilj da napunite tijelo energijom, pa se odlučite za vodu, biljni čaj, orašaste plodove umjesto da posežete za slatkim grickalicama ili zaslađenim pićima.


Ostanite dosljedni

Dosljednost je ključna kada su u pitanju produktivne radne pauze. Neka takve pauze budu dio vašeg radnog dana koji je neupitan, baš kao što je to slučaj sa vašim radnim zadacima. S vremenom ćete shvatiti da ovim pauzama poboljšavate svoju koncentraciju, produktivnost i da ste zadovoljniji poslom.

Budite svjesni toga da uspjeh nije u neprestanom radu. Riječ je o tome da razumijete kada pauzirati, osvježiti se, a zatim posao završiti novom snagom. Dakle, sledeći put kada budete duboko u poslu, nemojte bježati od pauze. Prihvatite je, optimizujte je i pratite kako pojačava vaša postignuća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.