NavMenu

Način na koji radimo nije dobar - Treba nam više odmora

Izvor: Stratego Četvrtak, 08.02.2024. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Autor knjige "The Way We're Working isn't Working" Toni Švarc (Tony Schwarz) piše u svom blogu za Harvard Business Review o tome kako postići više radeći manje.

Švarc upoređuje dvojicu hipotetičkih zaposlenih, Bila i Nika. Obojica dolaze na posao u devet ujutro i odlaze kući u 19 sati. Bil trči od sastanka do sastanka, pokušava da radi više stvari odjednom i jede za radnim stolom. Nik je opušteniji, on intenzivno radi po 90 minuta u komadu, ali onda obavezno uzima pauzu od 15 minuta. Uzima pauzu za ručak od 45 minuta, tokom koje jede ili vježba u obližnjoj teretani. Oko tri uzima 20 minuta pauze tokom koje čak i malo odspava. Između četiri i pet se prošeta na vazduhu.

Nck odradi ukupno 8 sati, s 80% kapaciteta, procjenjuje Švarc. To znači da kompanija daje šest i po sati produktivnog rada. Bilu kapacitet pada kako vrijeme ide. Do četiri sata poslepodne je već pao na 40% kapaciteta. Dnevni prosjek mu je 60%o. On neprekidno radi 10 sati, ne uzima pauze, a na kraju kompaniji daje šest sati produktivnog rada, pola sata manje nego Nik.

Osim toga, ležerni Nik je opušteniji i energičniji na poslu, pozitivno djeluje na kolege, a naveče kod kuće ima energije za svoju porodicu. Bil je potpuno "iscijeđen" i kad stigne kuće može samo da legne pred televizor i da zaspi.

Švarc tvrdi da je naučno dokazano da ljudima više odgovara da periode stresa izmjenjuju kraćim periodima odmora, nego rad pod konstantnim pritiskom. Citira i dvije naučne studije koje to potkrepljuju.

NASA je zajedno s FAA-om istraživala pilote na dugim letovima. Jednoj grupi pilota omogućili su da tokom leta spavaju po 40 minuta. U stvarnosti su uspjeli da odspavaju po 26 minuta, a nakon spavanja su im vremena reakcije na podražaje ubrzana za 16%.

Druga grupa pilota, koja nije spavala, testirana je u isto vrijeme na letu i imala je 34% slabije vrijeme reakcije od svoje vrijednosti koju imaju kad su odmorni. Oni su do kraja leta počeli da padaju u mikrosan, kratke periode spavanja u trajanju od dva do 10 sekundi. Piloti koji su odspavali tokom leta nisu imali taj problem.

Studija Andersa Eriksona na violinistima berlinske Muzičke akademije pokazala je da najbolji violinisti vježbaju po 90 minuta, nakon čega uzimaju pauzu. Nikad ne vježbaju više od četiri i po sata dnevno. Najbolji violinisti takođe spavaju osam sati dnevno i po 20 do 30 minuta svakog poslepodneva. To je 16 sati nedeljno više od prosječnog Amerikanca.

Švarc kaže da je, kad je bio mlađi, pisao knjige sjedeći po 12 sati dnevno, boreći se da ostane budan. Bio je duboko nesrećan zbog toga. Danas piše u intervalima po 90 minuta i pisanje mu ide puno lakše. Uvjeren je da izmjena intenzivnih razdbolja s razdobljima odmora prirodno odgovara ljudskom tijelu i umu, te zagovara uvođenje takvih rasporeda u kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.