NavMenu

PR greške koje treba izbjegavati

Izvor: Žene od uticaja Nedjelja, 26.11.2023. 16:02
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/fizkes)
Bilo da ste preduzetnik, umetnik ili lider u svojoj oblasti, dobiti pokrivenost u omiljenom magazinu ili novinama sjajan je način da se promovišete. A linkovi koji vode ka vašem sajtu takođe mogu poboljšati vaš položaj na google pretrazi. Kako se uvjeriti da ćete biti istaknuti? Tako što ćete izbjegavati sve uobičajene PR greške koje slede.

Posao novinara je zahtevan. S bezbroj rokova i različitih ciljnih grupa koje treba zadovoljiti, žele zanimljive priče brzo. Dakle, pre nego što predstavite svoj sledeći projekat, proizvod ili ideju, vredi razmotriti greške koje mnogi prave prilikom kontaktiranja medija - sitnice koje dovode novinare do ludila i koje mogu odrediti da li će vaš email biti ponovo pregledan.

U međuvremenu, evo još nekoliko početničkih PR grešaka koje treba izbjegavati.

1. Vaš email predlog je nejasan i bez informacija

Uvijek je lepo primiti prijateljski email, ali će najvjerovatnije biti obrisan ako nedostaje informacija ili svrha. Vreme je dragoceno za svakog novinara, zato im dajte sve što im je odmah potrebno, i nemojte ih tjerati da tragaju. Prezentujte svoju priču i uključite sve što bi im moglo biti potrebno - od saopštenja za štampu i slika do korisnih linkova. Razmotrite sve detalje u vezi s tim ko, šta, kada, gdje i zašto.

2. Niste obavili domaći zadatak

Slanje masovnih, netargetiranih ponuda može biti zgodno za vas, ali ćete sigurno neuspješno proći ako vaši emailovi ne pokazuju razumijevanje onoga što novinari žele. Istražite čitajući nedavne članke, upoznajte se s publikacijom i prepoznajte prilike kako biste osigurali da vaša priča bude dobar izbor.

3. Sakrivate najvažnije informacije

Ako niste prodali najvažniji dio vaše priče u prvih nekoliko rečenica, novinar može izgubiti interesovanje. Odmah pređite na sočan deo i sažmite zašto bi trebalo da obrate pažnju na vas i na ono što imate da kažete.

4. Šaljete svoje saopštenje za štampu kao PDF

Nemojte pretpostavljati da svi rade isto što i vi. PDF saopštenja za štampu možda izgledaju lijepo i čuvaju izmene, na primjer, ali mnogim novinarima su noćna mora. Email je univerzalni sistem koji svako može koristiti. Možete li jednostavno kopirati i okačiti tekst vašeg saopštenja za štampu u email i krenuti odande? Da, postoje i druge opcije za dokumente, ali ne koriste svi Word ili Google Workspace.

5. Prilažete datoteke uz email

Kao novinari, moramo čuvati email prepisku - ne samo iz pravnih razloga, već i da bismo uvek imali na šta da se referišemo. Kao takvi, slanje poruka s velikim prilozima nije korisno, jer će naši inboxi brzo dostići pun kapacitet. Bolji pristup je deljenje tih datoteka putem Dropboxa, WeTransfera ili Google Drive-a.


6. Stavljate vremenska ograničenja na preuzimanje datoteka ili tražite dodatan pristup

Svaki novinar je drugačiji i radiće na mnogim drugim pričama kad pošaljete svoju ponudu. To znači da može proći neko vrijeme pre nego što razmotre vaš email. U tom slučaju, nemojte stavljati vremenska ograničenja na svoj WeTransfer link. I nemojte ih tjerati da prođu kroz dodatnu prepreku tražeći pristup. Učinite dijeljenje datoteka jednostavnim i dostupnim u svakom trenutku.

7. Postajete nedostupni za brze dodatne upite

Ako uspjete i novinar je zainteresovan za vašu ponudu, nemojte samo nestati, jer će vjerovatno imati dalja pitanja ili zahtjeve za intervju. Budite dostupni i responzivni kako biste održali zamah.

8. Predugo se ne odazivate ili ignorišete rokove

Ako pokušavate iskoristiti aktuelnu vijest, nemojte se poigravati. Brzina je ovde ključna, jer će i drugi konkurisati za istu priliku. Ako ste primjetili priliku da, na primjer, date svoju riječ nečemu relevantnom iz vaše oblasti, pošaljite svoj citat i radno mjesto što je pre moguće.

Zapamtite, uspješni odnosi s medijima u krajnjoj liniji se svode na izgradnju povjerenja i pružanje vrijednosti.

Izbjegavanjem ovih grešaka i razumijevanjem šta novinarima treba, možete povećati šanse da se pojavite u svojim omiljenim magazinima ili novinama.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.