NavMenu

Kad šef služi zaposlenima, posao napreduje

Izvor: Stratego Srijeda, 15.03.2023. 05:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Kinga)Ilustracija
Kada menadžeri stvore atmosferu u kojoj njihovi zaposleni znaju da njihov šef stavlja potrebe zaposlenih ispred svojih potreba, dolazi do mjerljivih poboljšanja u zadovoljstvu zaposlenih i klijenata odnosno kupaca, boljih performansi kod zaposlenih i manje gubitaka u poslovanju, kaže istraživanje koje su proveli Robert Liden, Sendi Vejn (Sandy Wayne), Čenvei (Chenwei) Liao i Jeremy (Džeremi) Meuser, a koje je objavljeno u časopisu Academy of Management Journal.

Zaposleni se osjećaju najviše cijenjenima i ulažu poseban trud u svoj posao i klijente kada njihov šef stvori atmosferu povjerenja, brige, saradnje, pravednosti i empatije.

Prema jednom autoru spomenutog istraživanja najbolji od stilova vođstva do sada je daleko od one stare naređivačke politike "Nemoj da radiš to. Uradi ovo". Današnji šefovi koji služe svojim zaposlenima trebalo bi da koriste rečenice: "Mogu li ti nekako pomoći da to napraviš? Dozvoli mi da ti pomognem. Što ti treba kako bi napravio/la..?". Ovakav pristup pomaže zaposlenima u postizanju njihovog punog potencijala.

"Tajna" je u tome što zaposleni svoje šefove gledaju kao uzor i onda jednostavno oponašaju ono što vide. Kada se menadžeri ponašaju kao "sluge" zaposlenia, stvaraju zaraznu atmosferu visoke produktivnosti od koje svi profitiraju, jer radnici postaju vrlo efikasni u svom poslu. Takav stil vođstva se naziva služeći stil.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.