NavMenu

Kako se gradi poslovna kultura u kojoj biznisi postaju više imuni na rizike?

Izvor: eKapija Utorak, 22.11.2022. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/AbsolutVision)
Posmatrano s poslovnog aspekta, rizik istovremeno predstavlja opasnost od nastanka neželjenih posledica, ali i mogućnost ostvarivanja većih koristi po osnovu njegovog prihvatanja.

To je pručeno na seminaru "Koncept rizika u biznisu i finansijama" koji je nedavno organizovala Privredna komora Crne Gore.

Samostalna savjetnica u Sektoru za obrazovanje i kvalitet Ksenija Đukanović kazala je da je cilj seminara da se na primjerima iz prakse razmotri koncept rizika u biznisu i finansijama, te da je namijenjen svima koji su otvoreni za preispitivanje svojih dosadašnjih stavova u odnosu na rizik, kao i onima koji žele da otkriju nove dimenzije u shvatanju i (ne)prihvatanju rizika.

Predavač na seminaru bio je prof. dr Saša Popović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Autor je nekoliko domaćih i stranih publikacija, a objavio je preko 50 naučnih i stručnih radova, uglavnom u međunarodnim časopisima. Član je ERASMUS ekspertskog tima za reformu visokog obrazovanja Crne Gore (HERE), kao i vanredni član Svjetske akademije nauka i umjetnosti (WAAS).

Prema njegovim riječima, pojam "rizik" veoma je čest u svakodnevnom životu i njime se opisuje vjerovatnoća nastanka neželjenih efekata, odnosno nesklad između onog što se događa i ciljeva koji se žele postići. Međutim, navodi, da ovakva interpretacija rizika ne odgovara značenju ovog pojma u poslovnom diskursu.

- Rizik je, s poslovog aspekta, istovremeno opasnost od nastanka neželjenih posledica, ali i mogućnost ostvarivanja većih koristi po osnovu njegovog prihvatanja - istakao je on.

Popović je kazao da je neophodno upoznati se sa različitim vrstama rizika, načinima mjerenja i upravljanja njima kako bi se smanjila opasnost koja može prijetiti našem biznisu.

- Tako se gradi poslovna kultura u kojoj poslovne prakse postaju više imune na rizike. Kako postoje subjektivni i objektivni rizici, neophodno je da poznajete i one rizike kojima ste izloženi, a niste odgovorni za njih - rekao je on.

Popović je naveo i da će to doprinijeti boljoj artikulaciji zahtjeva za dizajniranje stimulativnijeg poslovnog okruženja.

- S druge strane, prihvatite filozofiju prema kojoj je rizik dobar učitelj: on vam daje mogućnost da postanete uspješni ili da krenete ponovo, sa novim iskustvom - poručio je on.

Popović je tokom tokom svog predavanja govorio i o intuitivnom i statističkom očekivanju, tipovima rizika u biznisu i finansijama i metodama upravljanja, te utvrđivanju psihološkog profila investitora, saopšteno je na sajtu PKCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.