NavMenu

Kako da ostanete motivisani na putu ka cilju?

Izvor: Blic Nedjelja, 14.08.2022. 15:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Ako ste kao većina ljudi, vjerovatno postoji mnogo dana kada se pojavite na poslu nemotivisani i neinspirisani. Prirodan je aspekt ljudskog ponašanja da postane dosadna rutina ili zamagljivanje o manje privlačnim dijelovima posla.

Međutim, ako se nadate da ćete uspjeti u svojoj karijeri, važno je da sakupite što je moguće više motivacije svaki put. Imajući to na umu, evo nekoliko provjerenih savjeta koje možete koristiti da biste ostali motivisani na poslu.


Dajte prioritet svojim zadacima

Dok pravite svoju listu obaveza za dan i nedjelju, identifikujte one zadatke koji imaju najbliže rokove i imaju najveći uticaj na vaš napredak na poslu. Ovo su zadaci sa kojima se prvo treba pozabaviti.

Osjećaj izgubljenosti nije recept da budete motivisani i inspirisani da uradite svoj najbolji posao.

Umesto da pokušavate da se uhvatite u koštac sa desetak projekata odjednom, usredsredite svoj puni trud i pažnju na jedan po jedan zadatak, počevši od najvažnijeg zadatka koji treba da završite tog dana i spuštajući se niz listu.

Ako svom radnom danu pristupite razmišljajući o svemu što treba da se uradi tog dana, lako ćete postati preopterećeni i obeshrabreni. Međutim, ako se fokusirate samo na ono što je zaista važno i rešavate jedan po jedan zadatak, onda ćete sigurno shvatiti da je mnogo lakše da se osećate motivisanim.


Čitajte članke o motivaciji

Napunite svoju pozitivnu energij u pričama o uspjehu i pozitivnim iskustvima drugih čitajući inspirativne članke, bilo da su štampani ili onlajn. Dobijte ideje od drugih o tome kako oni ostaju motivisani i naučite strategije koje će ubrzati vaš uspjeh.

Najbolji članci će vam dati korisne korake koje možete preduzeti da biste stekli bolje navike i postigli svoje dugoročne ciljeve.

Proučite članke o nauci o ponašanju da biste bolje razumeli kako um funkcioniše, uticaj navika na naš napredak, izazove sa kojima se ljudi bore i kako ih najbolje prevazići.

Pročitajte motivacioni članak da započnete dan ili pretvorite pauzu za ručak u bogatije iskustvo.

Ne samo da dobar članak može biti odličan motivator, već možete i da slušate podkastove, gledate video zapise ili čitate inspirativne citate kada vam je potrebna motivacija, kada se osećate preopterećeno ili kao redovan deo vaše rutine.


Pozitivne afirmacije

Pozitivne afirmacije su moćni alati koji vam mogu pomoći da ostvarite stvari kao što su vaši životni ciljevi - uključujući motivaciju i produktivniji rad na poslu.

Na primer, jednostavno ponavljanje pozitivne afirmacije kao što je "Spreman sam da se uhvatim u koštac sa danom i uradim sve što mogu" svakog jutra pre nego što napustite svoj dom može mnogo doprineti jačanju vaše motivacije.

Tajni štos iza pozitivnih afirmacija kao što je ova je činjenica da podsvesni um obično povjeruje u stvari koje svesni um iznova izgovara. Drugim rečima, ako svakog jutra kažete sebi da ste motivisani i inspirisani, neće proći mnogo vremena pre nego što zaista povjerujete u to.


Nagradite se za svoje pobjede

Kada označite zadatak sa svoje liste obaveza, čak i ako je to veoma mali zadatak, to je pobjeda koja vas gura korak bliže vašim ciljevima i treba je slaviti kao takvu.

Prečesto je lako imati negativan stav o poslu, a negativan stav je kao rak prema motivaciji. Umesto da budete tužni zbog posla koji tek treba da završite, odvojite vreme da proslavite svoja dostignuća dok radite.

To ne znači da morate da pravite zabavu svaki put kada završite zadatak; umesto toga, jednostavne "proslave" kao što je pauza ili vreme da se protegnete, osmehnete i razmislite o svom dobrom poslu, na primer, sve su što je potrebno da biste podstakli svoju motivaciju na smislen način za postizanje stvari.


Postavite ciljeve koje možete postići

Postavljanje ciljeva i motivacija idu ruku pod ruku, a istraživanja su pokazala da kada imate autonomiju nad sopstvenim ciljevima, veća je vjerovatnoća da ćete ih postići. Naravno, mnogi zaposleni imaju određene ciljeve za sebe i nisu baš u poziciji da sami sebi postavljaju ciljeve.

Međutim, ono što možete da uradite ako se nađete u ovoj poziciji jeste da razgovarate sa svojim menadžerom i zatražite da budete deo procesa postavljanja ciljeva. Recite im da biste želeli da kreirate specifične ciljeve koje ćete postići kao sredstvo motivacije i oni će verovatno rado ispuniti.

Međutim, ako vam je dato zeleno svetlo da kreirate sopstvene ciljeve, želećete da budete sigurni da postavljate korisne, ostvarive ciljeve koji će vas zapravo podstaći da uradite svoj najbolji posao, a da vas ne guraju preko granice mogućeg.

Ako vam je potrebna pomoć u postavljanju korisnih ciljeva, šablon SMART ciljeva može pomoći. Ovaj šablon olakšava početak pisanja ciljeva koji su izazovni, ali ostvarivi, omogućavajući vam da kreirate ciljeve koji će zapravo pomoći motivaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.