NavMenu

Kako razgovarati sa zaposlenima kada ne rade dobro?

Izvor: manager.ba Četvrtak, 19.05.2022. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Tim Gouw)
Današnji šefovi, pogotovo u većim kompanijama, moraju se nositi s različitim radnicima, koji imaju različite vještine i stil rada.

U idealnom svijetu, svi rade nepogrešivo i konzistentno, pa su razgovori o produktivnosti bespotrebni. Normalno da je svaki sukob neugodan, ali to je menadžerima u opisu posla. Šefovima su takođe potrebne smjernice, i konstruktivna kritika, kako bi se poboljšali u svojoj profesiji.

Stranica business.com je ponudila nekoliko savjeta kako razgovarati sa zaposlenima kad ne rade dobro.

Evo 6 najboljih:

1. Budite direktni, iskreni, i odmjereni

Kada biste ih pitali, većina menadžera bi se složila da je važno biti direktan i određen pri razgovoru s neefikasnim radnicima, te da je važno dati iskrenu konstruktivnu kritiku. Pritom pružite primjere kako se njihov posao promijenio, i kako ne uspijevaju ispuniti očekivanja, izbjegavajte generalizovanje.

Odmjerena, i pravovremena kritika je ključna. Što duže neki problem ostane da "visiti", to ćete ga teže riješiti. Dakle, što ranije uđete u nužne interakcije, manja je vjerovatnost da će ih zaposleni gledati kako kažnjavanje. Osim toga, biće im jasno da su u okruženju koje podstiče lični razvoj.

Ponekad je vrlo korisno i ilustrovati radniku kako njegova/njena efikasnost utiče na njihov tim, ili kompaniju u globalu, i kako se to odražava na njihovo dugoročno zaposlenje. Neki menadžeri se koriste i vizualnima alatima kako bi bili što jasniji, na primjer, s pločom i markerima, za jasnije ocrtavanje ključnih problema.
2. Pitajte i slušajte

Kako biste ostvarili produktivan razgovor, vrlo je bitno tražiti povratne informacije od zaposlenih. Ključno je da razgovor bude obostran. Radnik bi trebalo da se osjeća sigurnim da se izrazi, a šef bi trebalo da ga aktivno sluša i odgovara.

Aktivno slušanje osigurava da zaposleni izražavaju svoje brige i potrebe. To možda takođe pruža šefu korisne informacije: tada može lakše dokučiti zašto radnik nije produktivan, i može osmisliti potencijalna rješenja.

Kroz pitanja, šefovi saznaju puno više o atmosferi u firmi i na vrijeme primjećuju bitnije probleme s kojima bi trebalo da se suoče.

3. Zajedno smislite rješenje

Kada radniku pružite priliku da zajedno s vama osmisli rješenje, osjećaće se motivisanijima da se poboljšaju. Stoga mnogi vrhunski menadžeri razvijaju ciljeve uzajamno sa zaposlenima. Zapišite te ciljeve i pobrinite se da svi jasno razumiju šta se od njih očekuje.

Kad pitate radnike o njihovim profesionalnim ciljevima, lakše ćete razjasniti izvor problema, i usmjeriti ih ka razvoju.

Možda nisu dovoljno efikasni jer im uloga nije odgovarajuća, pa bi bilo pametno procijeniti je li radnik na poziciji koja je u skladu s njihovim vještinama i interesima.

Ako trenutna uloga zaposlenog nije u skladu s njihovim profesionalnim aspiracijama, možda im je potrebna prikladna motivacija. Osmislite ideje zajedno, kako biste prilagodili rad zaposlenih njihovim interesima (ako je to moguće).

4. Kako razgovarati sa zaposlenicima kad ne rade dobro? Pružite im podršku

Kako biste dali mjerodavnu kritiku morate sami biti dobar primjer. Niko neće slušati nedosljednu i licemjernu osobu.

Osim toga, bitno je pružiti adekvatnu podršku: treba da znate kakva je pomoć potrebna zaposlenima i koliko često. Bez konkretnog plana, i povratnih informacija, radnik neće znati napreduje li prema cilju ili ne. Stoga bi šefovi trebalo da na nedeljnoj ili mjesečnoj bazi pružaju povratne informacije, zavisno od potrebe.

5. Pohvalite trud

Nije lako primiti čak ni najsaosjećajniju konstruktivnu kritiku. Zbog toga je ključno da šefovi prepoznaju, i pohvale trud zaposlenih. Kad prime priznanje za svoj marljiv rad, zaposleni će biti motivisani da napreduju, i da postaju efikasniji.

Finansijska nagrada može motivisati zaposlene, ali nemojte zanemariti ni važnost iskrenog odavanja priznanja, bilo privatnog ili javnog.

6. Preduzmite konkretne korake

Ponekad podrška i trening ne poboljšavaju efikasnost radnika. Tada je važno preduzeti konkretne korake kako bi se problem razriješio. Zaposleni koji stalno zabušavaju, a nije ih moguće podučiti, mogu imati toksičan efekt na moral kompanije.

Zato je važno voditi jasnu dokumentaciju o neefikasnosti, dogovorenim ciljevima i kontinuiranom zabušavanju - tako šefovi mogu lakše dokazati da je ponekad otkaz jedino rješenje.

Razgovori sa zaposlenima koji su neefikasni menadžerima su jedan od najgorih aspekata posla. Kako razgovarati sa zaposlenima kad ne rade dobro? Prvo, nemojte previše komplikovati, i drugo, pratite šest gore navedenih savjeta. Naposljetku, budite saosjećajni i očekujte pozitivan ishod.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.