NavMenu

Evo koje je najbolje vrijeme za održavanje sastanaka na poslu

Izvor: TIP.ba Utorak, 05.10.2021. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Kad god imate mogućnost zakazati sastanke za sredinu standardnog radnog dana, učinite to i provjerite utiče li to na ono šta vi i drugi možete doprinijeti sastanku, poslovnom pozivu ili Zoomu…

Ponekad dođete na radni sastanak osjećajući se budnima, pozitivni i spremni uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji se pojave, a ponekad ne.

Mnogi faktori mogu utjecati na to kako se pojavimo na sastanku, a neki od njih su izvan naše kontrole. Međutim, nova istraživanja otkrivaju da postoji jedna stvar kojom se može upravljati, a zbog koje sastanak može biti produktivan ili potpuna gnjavaža za sve uključene strane, a to je njegovo vrijeme.

Kako sinhronizovati sastanke s cirkadijskim satom?

Ispostavilo se da idealno vrijeme sastanka ne mogu diktirati satovi koji su na zidu ili ekranu računara, već naši unutarnji satovi ili cirkadijalni ritmovi.

Prosječni cirkadijalni sat traje oko 24,18 sati, lijepo se sinhronizujujući sa vanjskim satovima po kojima svi živimo. Međutim, ti se unutarnji satovi neznatno razlikuju od osobe do osobe. Neko s dužim cirkadijskim satom vjerovatno će htjeti do kasnije da ostane budan i duže ujutro spavati od nekoga s kraćim satom.

Osim što utiču na preferencije spavanja, ovi cirkadijalni ritmovi mogu uticati na raspoloženje i na nivo energije kod čovjeka. Kao što možete zamisliti, noćna sova se neće osjećati budno i puno energije u 9 sati ujutro kao jutarnja ptica.

Ne postoje dva ista cirkadijalna sata, zbog čega dr Steven Lockley, neuronaučnik u bolnici Brigham & Women i izvanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, preporučuje kompanijama da održavaju radne pozive i sastanke u doba dana kada se jutarnje ptice, noćne sove i svi između njih mogu pojaviti osjećajući se odmorno i spremno da daju svoj doprinos.

- Ako ste večernji tip, sigurno ne želite imati sastanak u 8 sati ujutro. A ako ste jutarnji tip, ne želite imati sastanak u 18 sati. Najbolje vrijeme za održavanje sastanaka za sve tipove je između 11 i 16 sati - objašnjava stručnjak za cirkadijalni ritam.

Na taj način, kaže, "svako može doći a da ne bude u nepovoljnom položaju". Naravno, to nije uvijek moguće, pogotovo ako vaš tim radi u različitim (doslovnim) vremenskim zonama.

- Ali, kad god imate mogućnost da zakažete sastanke za sredinu standardnog radnog dana, učinite to i provjerite utiče li to na ono šta vi i drugi možete doprinijeti sastanku, poslovnom pozivu ili zoomu - kaže stručnjak.

Cirkadijski ritam u službi čovjeka

Cirkadijalna nauka je rastuće područje i Lockley predviđa da ćemo uskoro moći da mjerimo naše ritmove brzim uzorkom brisa ili testom krvi. Kad to bude moguće, naši će rasporedi postati fleksibilniji i neće se od svih očekivati ​​da će raditi najbolji mogući posao između 8 ujutro i 16 popodne, piše mbg.

U međuvremenu poštujući svoj sopstveni cirkadijski ritam, održavajući dosljedno vrijeme spavanja (čak i vikendom), dobijajući dovoljno sunčeve svjetlosti danju i mraka noću, te strateško planiranje sastanaka može vam pomoći da najbolje iskoristite te dragocjene sate kad imate najviše energije, prenosi 24sata.hr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.