Izvor: eKapija | Srijeda, 21.07.2021.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šest načina kako da testirate vašu biznis ideju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Prilikom osmišljavanja biznis ideje, mnogi poduzetnici suočavaju se sa dilemom i razmišljanjima koja se uglavnom svode na jedno pitanje - da li sam na dobrom putu?

Ipak, stariji i iskusniji preduzetnici savjetuju da, prije nego što započnete biznis, a nakon što osmislite ideju, obavezno prije upuštanja u bilo kakav projekat obavite testiranje.

Postoji nekoliko pedloga kako da testirate vašu biznis ideju prije nego što započnete realizaciju posla, prenosi portal Manager.

Napišitie biznis plan

Napravite biznis plan koji uključuje detalje o vašoj ciljnoj grupi, industrijskoj analizi i istraživanju, idejama kako da proširite poslovanje u budućnosti, i što bi na tržištu bila vaša prednost.

Kako prolazite kroz ovaj proces, vaša ideja bi mogla da se mijenja usljed saznanja o sličnim kompanijama ili trendovima u oblasti kojom želite da se bavite. Ako niste sigurni odakle biste započeli, preuzmite besplatan obrazac biznis plana sa interneta i razmislite o tome kako ćete da popunite svaki odjeljak.

Otkrivanje problema

Postavite sebi dva pitanja: Koje probleme rješava ova poslovna ideja i da li je ljudima stalo da potroše novac kako bi isti riješili? Ova provjera omogućava vam da steknete uvid o mogućnosti uspjeha vašeg poslovnog poduhvata.

Istraživanje trendova

Dok gradite poslovnu ideju, ne zaboravite cjelokupnu industriju iz oblasti kojom želite da se bavite. Koja nova tehnologija se uvodi? Kako izgleda ponašanje kupaca u toj oblasti? Koje su to nove kompanije koje nastaju?

Čitajte literaturu i blogove koji se odnose na vašu oblast i uvijek budite u toku sa najnovijim informacijama.

Konkurencija

Prilikom osmišljavanja ideje, morate biti svjesni da najvjerovatnije već postoje ljudi koji na neki način rješavaju dati problem. Ipak vi morate da nađete način da se izdvojite iz mase, i da dokažete da možete da riješite problem koji niko drugi nije u uspio da riješi ili pak da to uradite na brži ili jeftiniji način. Kada ovo budete osmislili, realizacija vašeg biznis plana može da počne.

Kako biste ovo uspjeli, napravite listu konkurentskih kompanija, pa zatim napravite još jednu listu na kojoj ćete zapisivati sve što je ta kompanija dobro radila, sve što nije dobro radila itd.

Postavljanje pitanja ciljnoj grupi

Dobijanje povratnih informacija, sugestija, pa čak i uzbuđenje potencijalne ciljne grupe je odličan način da steknete uvid u svoju poslovnu ideju.

Pronađite gdje vaša potencijalna ciljna grupa vodi razgovore o ovome na mrežama i pridružite se se otvorenim diskusijama.

Testiranje

Ovaj korak zahtijeva da imate nešto da testirate na ljudima, bilo da je riječ o uzorku nekog proizvoda ili o vebsajtu ili aplikaciji.

Pružite im način da daju povratne informacije u realnom vremenu. Ove informacije će vam pomoći da popravite sve nekostatke u procesu i pripremite svoju ideju kako bi u njoj uživao što veći broj potrošača.

Isprobajte ove korake prije nego što uložite novac u ideju kako se ne bi ispostavilo da je vaš poslovni poduhvat samo jedna od mnogih koja se ni po čemu ne razlikuje, ali ni "ne radi" onako kako ste vi očekivali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE