NavMenu

Kako ostati likvidan uprkos poteškoćama u poslovanju - Mapiranje toka vrijednosti može biti jedno od rješenja

Izvor: RTS Ponedjeljak, 31.05.2021. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)Ilustracija
Većina kompanija na globalnom nivou se suočava sa ozbiljnim poslovnim posljedicama usljed aktuelne pandemije. Mnoge privredne grane vidno su pogođene. Prema izvještajima stručnjaka iz Tecor consulting, koji se bavi optimizacijom poslovnih procesa, i na domaćem poslovnom tržištu kompanije su uzdrmane.

Ipak, većina stvari se može popraviti, te se može se ostati likvidan uprkos mnogim poteškoćama, prvenstveno zahvaljujući dobro organizovanim procesima u svakom poslovnom okruženju.

Lin (Lean) filozofija sa svojim alatima u praksi daje lijepe rezultate. Jedan od njih skraćeno nazvan VSM jasno pokazuje kako je organizovanim koracima u procesu moguće doći do ozbiljnih poslovnih rezultata.

Mapiranje toka vrijednosti Lin VSM (Value Stream Mapping), kao alat predstavlja grafičku prezentaciju toka vrijednosti, koja vizuelno predstavlja kako su svi koraci u nekom procesu organizovani da ostvare željenu transformaciju proizvoda ili usluge, kao i da obezbijede tok informacija koji pokreće djelove pojedinih procesa.

Mapa toka vrijednosti crta se od zahtjeva korisnika (bilo internog ili eksternog), sve do isporuke gotovih proizvoda korisniku. Nivo mapiranja može se kretati od sveobuhvatnog procesa (cijela kompanija) do specifičnih procesa, u zavisnoti od samog povoda izvođenja mapiranja.

Mapiranje toka vrijednosti je korisno zato što je korisnik uvijek u fokusu, u jednom pogledu pruža kompletnu vremensku prezentaciju toka aktivnosti, zaposleni stiču bolji uvid u cjelokupni tok.

Takođe, predstavlja metodu za brzu analizu trenutnog stanja procesa, pokazuje tok informacija i kako one pokreću druge aktivnosti, pokazuje tok kretanja materijala i međuprocesne zalihe i pokazuje koje aktivnosti dodaju vrijednost za korisnika i vizuelno predstavljanje trenutnog stanja umnogome pomaže da se efikasno kreira i željeno stanje procesa.

Veoma bitan element Lin VSM mapiranja toka vrijednosti su parametri koji se prate poput: lead time, cycle time, takt time, changeover time, uptime (on-demand machine uptime), EPE (production batch time).

Praćenjem ovih parametara stiče se jasna slika odvijanja procesa, a nakon kreiranja željenog stanja postavlja se jasan cilj koji treba dostići i čije se dostizanje može tačno pratiti kroz praćenje navedenih parametara.

Preporuka za mapiranje toka vrijednosti je izrada mapa na papiru, bez upotrebe softvera kako bi se uz timski rad svi upoznali sa metodom, ali i kompletnim procesom koji se mapira.

Ne treba previše pažnje poklanjati simbolima koji se koriste (ne postoji jedna legenda koja je opršteprihvaćena), ali treba voditi računa da na jednoj mapi određeni simboli uvijek imaju isto značenje.

Prosječni rezultati koji se postižu VSM metodom su skraćenje "lead time-a" do 80%, povećanje produktivnosti do 50%, unaprjeđenje kvaliteta do 70%, smanjenje međuprocesnih zaliha do 80%, smanjenje broja povreda na radu do 70%, veća iskorišćenost prostora do 75% i rast prihoda do 30%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.