NavMenu

Kako treba da izgleda dobar oglas za posao i zašto kandidatima na razgovoru ne treba postavljati pitanje "gdje vidite sebe za 5 godina"

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Nedostatak radne snage sve je češća tema razgovora između vlasnika kompanija i menadžera. Nema sumnje da će odlazak mladih i obrazovanih kadrova, prije svega u zemlje Zapadne Evrope, ovaj problem dodatno produbiti, te će proces selekcije kandidata dobijati sve više na značaju. Potraga za adekvatnim radnikom stresna je i za kompanije, jednako kao i za kandidate, a greške i prevelika očekivanja mogući su na obje strane.

- Kompanije treba da se postave iskreno i otvoreno u komunikaciji sa kandidatima, na taj način će najbolje predstaviti svoje uslove i očekivanja. Nažalost, kompanije često traže "aždaju" koja govori šest jezika, a nude uslove koje jedva pokriva znanje jednog. Treba uskladiti očekivanja i ponuđene uslove i naravno, biti što konkurentniji na tržištu na kom je svaki kandidat sa dobrim kvalifikacijama zlata vrijedan - savjetuju za eKapiju iz kompanije MG Group.

Predugi oglasi za posao u kojima se ništa ne kaže, preveliki broj "krugova" i šablonska pitanja na intervjuu - samo su neke od stvari koje mogu odbiti odgovarajuće kandidate.

- Savjet svim kompanijama koje raspisuju konkurs jeste da oglas bude sažet i konkretan. Dugačak tekst zna da odbije kandidata kao i oglas koji ne daje odgovor na pitanje: šta ću tačno da radim na toj poziciji? Kandidatima treba dati što bolji uvid u same radne obaveze i zadatke, ali i vrijednosti koje kompanija njeguje i traži od budućih kolega, kako bi sami kandidati što bolje mogli da procene da li se oni uklapaju u te vrijednosti i da li imaju traženo iskustvo - objašnjavaju iz MG Group.

Dešava da zbog predugog procesa selekcije kandidati odustaju, a naši sagovornici dodaju da su za kompaniju koja zna šta traži od budućeg zaposlenog dovoljna i dva kruga intervjua.

- Često kompanije imaju i više od pet krugova, zajedno sa testiranjima, role play-om i assessment centrom, što često stvara nezadovoljstvo kod kandidata zbog dugotrajnog procesa - dodaju.

Razgovori za posao mogu biti stresni za obje strane, a među kandidatima se prepričavaju šablonska pitanja tipa: "gdje vidite sebe za pet godina", "koja je vaša najveća mana" i slično, a koje HR menadžeri uglavnom postavljaju kanditatima pri prvom razgovoru. Odgovori na njih mogu otkriti pojedinosti o kandidatima, kažu naši sagovornici, ali ističu da ova pitanja izbjegavaju.

- Kao regruteri agencije, često dobijamo zahtjeve klijenata da ova pitanja postavljamo kandidatima. Iako se na ovaj način najlakše sazna kako sebe vide na duge staze ali i da li su "preambiciozni", ako tako nešto uopšte postoji, pa predstavljaju prijetnju menadžmentu kompanije, ovakva pitanja izbjegavamo - kažu iz MG Group.

Ako želite da saznate kako kandidati sebe doživljavaju ili da li imaju ambiciju, nije na odmet to tako, otvoreno i iskreno pitati, savjetuju.

- Nijedan kandidat vam neće prećutati i sakriti svoje ambicije da želi da se dodatno razvija ili da sanja da bude generalni direktor neke kompanije, ali ovako ćete izbjeći sve postojeće kliše odgovore koje su kandidati unaprijed spremili ili skinuli sa interneta očekujući pitanje "a gdje se vidiš za 5 godina?" - kažu.

Sve se više piše i o izostanku povratne reakcije kompanije kada kandidat nije primljen na poziciju, a naši sagovornici ističu važnost feedback-a.

- Za svakog kandidata bitno je da dobije informaciju o završtku procesa bez obzira na to da li je odabran za poziciju ili ne. Kroz konstruktivan feedback daćete kandidatu priliku da nešto kod sebe promijeni i možda se bolje pripremi za neki naredni intervju.

Pandemija je uticala na većinu pozicija i procesa u skoro svim industrijama, pa tako i na proces selekcije, te su sve češći onlajn intervjui.

- Uvođenjem onlajn intervjua vodili smo računa prvenstveno o bezbjednosti i zdravlju kako naših regrutera tako i kandidata. Onlajn intervjui su pokazali i svoju dobru stranu kroz lakšu organizaciju sa kandidatima i ubrzali proces, jer u ovom trenutku dolazak u agenciju nije moguć. Sa druge strane suština samih intervjua se nije promijenila, vodimo računa o svakom kandidatu pojedinačno i dajemo mu priliku da nam se što bolje predstavi.

I. Milovanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.