NavMenu

Emotikoni u poslovnim mejlovima - Šta je prihvatljivo, a šta ne?

Izvor: eKapija Subota, 27.02.2021. 19:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Micolas/shutterstock.com)Ilustracija
Je li prikladno koristiti emotikone u poslovnoj komunikaciji? Oko toga su vrlo podijeljena mišljenja - neki smatraju kao pomoć u pojednostavljivanju poslovnog razgovora te kao pomoć ljudima u stvaranju čvršćih veza i odnosa.

Studije iz 2017. godine pokazuju kako upotreba emotikona može pošiljaoca učiniti naizgled nesposobnim, a da pritom ne prenosi toplinu koja je bila i namjena upotrebe istih.

Postoje neke smjernice koje će korištenje emotikona na poslu učiniti profesionalnijim. Emotikoni u poslovnim mmejlovima zavise o kontekstu i otvoreni su za interpretaciju, a ovde su pravila kojima će emotikoni na poslu izgledati prihvatljivo, prenosi Ladiesin.ba.

Je li prihvatljiv emotikon u poslovnim mejlovima?

Ako koristite tehnologiju u radu, možete vidjeti emotikone kako vam se smješkaju iz svakog poslovnog kutka – u mejlu, Slack porukama, WhatsAppu i još mnogočemu.

Emotikoni su se, štoviše, infiltrirali u marketinške marke poduzeća: tvrtke poput Zapier, Buffer, Mentos, Burger King i mnogi drugi uspješno su utkali emotikone u svoje proizvode, marketinške kampanje ili kulturu tvrtke. Uprkos obilju emotikona u razmjeni poruka, po mišljenju mnogih, na radnom mjestu često još uvijek postoji granica kod upotrebe istih.

I to je s razlogom: emotikoni duboko ovise o kontekstu, interpretaciji i poznavanju vaše publike.

Prednosti upotrebe emotikona u poslovnoj komunikaciji

Zašto koristiti emotikone? Postoji nekoliko razloga zašto ima smisla poslati neke svojim kolegama na poslu.

Jedna od glavnih prednosti upotrebe emotikona jest to što oni bolje dočaraju nijanse poslovne komunikacije koje se ne mogu razumjeti samo tekstom. Primjerice, tražite li od nekoga uslugu, upotreba emotikona može vam pomoći da shvatite da je uredu ako ne možete uklopiti ono što se od vas traži u svoj raspored – kada vam mogu izaći u susret, 🙌 ili 🙏 emtikoni vam mogu pomoći da pokažete svoju zahvalnost.

Pokazivanje empatije i širenje pozitivnosti

Upotreba emotikona također može pomoći u prenošenju empatije kada se koriste za pojačavanje napisane poruke (iako, zanimljivo, oni nemaju tu sposobnost kad se emotikoni koriste sami). Studije su pokazale da se kada gledate smajlić u online svijetu, aktivira isti dio mozga kao kad osobno vidite ljudsko lice.

Pokažite na poslu svoje pravo lice

Moć emotikona je u tome što mogu biti odraz vaše osobnosti. Kad vas ljudi vide kao stvarnog čovjeka na drugom kraju cyber prostora, vjerovatnije je da će stupiti u kontakt s vama, a zauzvrat će vam biti lakše surađivati. Studije pokazuju kako je dovođenje stvarnog sebe u posao zdravije i pomaže vam da budete produktivniji.

Kako komunicirati s emotikonima?

Najbolji postupci za upotrebu emotikona na poslu razlikuju se ovisno o platformi koju upotrebljavate (e-pošta, društvene mreže u odnosu na aplikacije za razmjenu poruka), ali postoji jedna smjernica nezavisna o tome: poznavanje svoje publike.

Ako osoba kojoj šaljete e-poštu voli emotikone, vjerojatno možete učinkovito koristiti više ili širi izbor emotikona. Ako osoba s kojom komunicirate koristi formalnu strukturu mejla koju su naučili 90-ih, zajedno s dvotačkom nakon vašeg imena, morat ćete se odreći emotikona i držati se pouzdanih starih riječi, piše womaninadria.com

Što predlažu marketinški stručnjaci?

Kad je u pitanju korištenje emotikona u poslovnim mejlovima, najbolje je poslušati stručnjake. Oni smatraju da korištenje emotikona u mejl komunikaciji potpuno zavisi o vrsti komunikacije. Dobri razlozi za korištenje emotikona su: pomažu da tekst ne bude jednoličan, pomažu da izrazite svoju osobnost, korisni su ako želite dočarati da ono što ste napisali zvuči toplije, pogotovo ako se radi o hladnim porukama, korisni su u slanju newslettera jer pomažu da uspostavite dublju vezu s kupcima.

Hoće li emotikoni djelovati neprofesionalno zavisi o nizu faktora

- O kontektstu komunikacije. Naravno, nećete koristiti emotikone ako šaljete mejl u svrhu traženja posla ili u drugim formalnim kontekstima.

- O vrsti brenda koji promovišete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.