NavMenu

Savremeni protiv tradicionalnog HR-a - Kreativna rješenja u upravljanju ljudskim resursima privući će i zadržati bolju radnu snagu

Izvor: eKapija+ Srijeda, 24.02.2021. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Moderno poslovanje postaje sve izazovnije i neizvjesnije, bez obzira u kojoj branši organizacije poslovale. Upravljanje procesima ljudskih resursa, odnosno HR, nikada nije imalo važnost za uspjeh organizacije kao u današnje vrijeme, ističe direktor Agencije Spektar Miroslav Vukajlović.

Dodaje da su uspješni biznisi razvili savremen, proaktivan i fleksibilan pristup HR-u, u odnosu na one druge, koji su zadržali tradicionalan.

- Tradicionalni pristup HR-u, sličan kadrovskoj službi, podrazumjeva sprovođenje aktivnosti kao što su: potraga za radnicima, priprema postupaka oglašavanja, (pred)selekcije, ugovaranje rada, vođenje šihtarice, obračun plata, evidencija o godišnjim odmorima, bolovanjima,..., možemo je označiti kao operativnu menadžersku ulogu. Savremeni HR podrazumijeva aktivnu ulogu HR menadžera u najvišem menadžmentu organizacije. Aktivnosti koje sprovodi i za koje ogovara HR menadžer, najčešće se ogledaju u: pripremi poslovnih strategija i organizacionih ciljeva, definisanju očekivanja po pojedinačnim procesima i radnim mjestima (KPI), mjerenju učinka, primjeni sistema nagrađivanja, employer brending... - objašnjava Vukajlović.

Kako kaže, za razliku od tradicionalnih organizacija gdje su za poslove HR-a uglavnom birani psiholozi i ekonomisti, najčešći izbor savremenih organizacija su školovani HR menadžeri, kao i drugi koji ispunjavaju uslove, a odnose na očekivana menadžerska znanja i vještine, plus konceptualne kompetencije.

- Savremeno, kvalitetno rješenje upravljanja HR-om, treba da bude sveobuhvatno. Svim procesima i aktivnostima dodijeljujemo pojedinačne odgovornosti i očekivanja. Zaposleni i oni koji to žele da postanu, njihovi zahtjevi i očekivanja, moraju biti inkorporirani u organizaciono rješenje, odnosno HR procese. Neprepoznavanje značaja tih očekivanja, udaljuje organizaciju od rješenja problema.

Vukajlović smatra da će kreativna rješenja u HR-u, privući i zadržati bolju radnu snagu u odnosu na konkurenciju. A konkurenciju možemo pobijediti samo ako bolje promišljamo, odnosno kreiramo, budućnost od nje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.